Додик: За нас је БиХ непотребно место

  • Сребреница није била борба за српство, него највећи ударац српству и кукавичлук. Треба нам истина коју ће сви прихватити

    dodik3-----foto-TANJUG

Извор: Политика/Младен Кременовић

Нисмо део власти на нивоу БиХ и релаксирани смо због тога. Бавићемо се властитим политикама унутар Републике Српске, будно пратећи шта се дешава на нивоу БиХ. Ништа што није у складу са Уставом – неће проћи, ниједна одлука. Боље да не покушавају, јер имамо механизме да то зауставимо, рекао је Милорад Додик, председник Републике Српске, у интервјуу за „Политику“. „Већ чујем опасне наговештаје. Не би ме чудили захтеви за јединствен пензиони фондБиХ. Видимо назнаке чак и за нову реформу полиције”, каже Додик.

Прошло је пола године од избора и оштре политичке кампање. Зашто се нису смириле страсти унутар РС?

Рефлекс код лидера у СДС, због пораза који су доживели, тера их на панично понашање. Зато су прихватили марионетску улогу у Сарајеву, јачајући своју мржњу према СНСД-у, што детерминише укупни политички однос. Не верујемо у БиХ како други верују. БиХ може бити прихватљива само у уставним надлежностима, изван тога не. То је мера коју смо давно поставили. Остаје наш колосални успех, који нико не може спорити, да смо зауставили пренос надлежности. РС је држава са свим прерогативима као све остале државе. Изузев столице у УН. Ниво власти на РС јесте најмасовнији у БиХ, што је потврдила и анализа Европске комисије, која је утврдила да РС има надлежност за европска питања од 70 одсто, ФБиХ 62 (због кантона) и БиХ свега 14 одсто. Зато БиХ може функционисати само ако одражава и интересе ентитета. Ентитети могу без БиХ, али не обратно.

Али зар није време да два блока у РС, предвођена СНСД-ом и СДС-ом, седну за сто?

Осам година наше истрајне борбе за позицију РС пратила је политика Младена Босића и Огњена Тадића да ојачају приврженост пробосанској оријентацији. То се видело још у кампањи. Босић је у самом Сарајеву најављен као пробосански политичар. Важан човек у СДС-у – Обрен Петровић укључио је недавно Добој у „Турски свет“. То је потпуно неприхватљиво. СДС има намеру да степен концентрације власти у Сарајеву издигне на онај ниво какав постоји у РС. Ту је проблем. То је и опасност. Размимоилазимо се у томе што наше политике нису за јачање БиХ. За нас је БиХ непотребно место. Иако смо најјача партија на нивоу БиХ, подршка Бакира Изетбеговића СДС-у довела је до тога да у власти на нивоу БиХ имамо „слабијег“. Рачунају да ће тако лакше манипулисати. Мислим да су се прерачунали.

Ипак, формирање власти на нивоу БиХ иде доста тешко…

БиХ је неодржива земља, што потврђује и то што конгломерација која се скупила у Сарајеву већ готово седам месеци не може да формира власт. Замислите, криве Додика који уопште није заинтересован да буде горе у власти. Немам времена за неуспешне политике. Изволите, формирајте власт, наша порука коју смо рекли јасно јесте да у обзир долази све што је по Уставу, оно што није – боље да не покушавају.

Да ли је упркос томе могућа сарадња српских странака у Сарајеву, која је изузетно важна за РС?

Немам никакав проблем са сарадњом, али је за нас апсолутно неприхватљиво на начин како то ради СДС, који због власти штити Шефика Џаферовића председавајућег у парламенту БиХ, који је одговоран за најмонструозније злочине над Србима. Решење је веома просто. Ако СДС каже да су спреми на то да се тражи други Бошњак, можемо сарађивати. Али они штитећи столице Босића и Тадића не желе отворити процес смене Џаферовића. Ако је то политика која пролази, ми у њој не желимо учествовати јер она вуче на дно.

Помињете припрему неких антиуставних ангажмана. Имате ли конкретне примере или сумњате?

Видећемо како ће се одвијати ствари кад Бошњаци дочекају оно што чекају годинама – неколико послушних Срба. Све би могло бити на дневном реду! Прецизније, оно што јача БиХ, разграђује РС. Још 2006. мене је дочекала прича да треба укинути Агенцију за банкарство РС, формирати једну у Сарајеву и још 15 таквих захтева. Поново чујем такве наговештаје. Не би ме чудили захтеви за један пензиони фонд. Сада кроз причу о фамозној политичкој изјави за кретање ка ЕУ, видимо назнаке чак и нове реформе полиције. Буде ли и СДС на тој позицији, немамо шта разговарати.

Годинама није било могуће постићи договор о војној имовини, која је важна НАТО-у, али у Сарајеву сада најављују књижење имовине и без закона.

То је управо на трагу те приче. Дочекали су мекане Србе за које знају да се ничему неће супротставити. Војна имовина, као и такозвана остала имовина, измишљен је проблем. Сва имовина припада ентитетима. БиХ нема имовину. Нигдје не пише да БиХ има имовину. Годинама смо нешто договарали, а у суштини Сарајево је чекало овакву гарнитуру Срба. Није досад виђено да се предлажу тако безначајни људи за позиције у Сарајеву. Јасно је и зашто.

Драган Човић није испоштовао све што сте договорили. Какви су сада односи са ХДЗ БиХ и хоће ли бити редефинисања става према трећем ентитету, због ког вам многи пребацују.

Одустали смо од наших захтева, јер смо рекли да не желимо у федерални бућкуриш. И даље имамо коректне односе са ХДЗ-ом. У Ливањском кантону, где је највећа концентрација Срба, постигли смо важан договор. Добили смо три министра, иако имамо само три посланика. Али, будимо јасни – немамо ми заблуде. Нисмо Човић и ја везани пупчаном врпцом. Заједничко нам је да тражимо максималну децентрализацију БиХ, са снажним аутономијама до самосталности делова БиХ. Подржавао ја трећи ентитет или не, ми његову успоставу не можемо зауставити, ако они тамо то хоће да ураде.

Ближи се обележавање 20 година Сребренице. Има неких назнака да постоје притисци да Београд и Бањалука буду „кооперативнији“. Имате ли ви таква сазнања?

Зашто би се 20 година разликовало од, рецимо, десет? Институције РС нису криле ниједног злочинца. Жао ми је свих људи који су страдали. То је огроман злочин, који је направио и огромну политичку сметњу. То показује и ова пропаганда која покушава створити слику да су сви Срби потенцијалне убице у Сребреници. Срби никада у прошлости нису правили недела, напротив понашали су се витешки, а не кукавички, како су се понели у Сребреници. То није била борба за српство, него највећи ударац српству! Сребреница тражи један нови приступ и ново испитивање реалности, коју би сви прихватили. Ми желио истину о томе, могло би се то постићи кроз нову међународну комисију, која, какве год податке да да – ми смо спремни да их прихватимо.

Ближи се априлски сабор СНСД-а. Утицајни функционери, попут бившег председника Скупштине РС Игора Радојичића, траже нове политике.

Ми смо годинама били монолитни, па је сад чудно ако неко напише неку анализу. Неки, наравно, могу и да оду уколико то желе. Они који су писали и анализирали, могли су годинама користити погодности чланства у партији. Јесу ли сада уморни зато што су им привилегије далеке? Што се тиче Игора Радојичића, истина, постоји одређен проблем, око неких будућих политичких акција или понашања неких наших локалних кабадахија на терену. И слажем се са њим. До сабора морамо изградити нове политике и Радојичић треба да учествује у том послу јер је у врху кадрова који ће сутра заузети неку од најважнијих позиција. Желим да се то са Радојичићем заврши тако што ће он остати дио наших структура, али нико није незамењив, па ни ја.

Одлазак Нелета Карајлића у Сарајево и све што је то изазвало на известан начин подсећа на ваш однос са тим градом. Како сте ви доживели читаву причу?

Као доказ нечега што већ знам! Авантуризам Карајлића произвео је такву ситуацију. Многи у Београду су у заблуди јер мисле да ће у Сарајеву пред њима простирати црвене тепихе. Неле то наравно није очекивао, али јесте очекивао нормалнији однос. Слава коју је донио Сарајеву очигледно се претворила у мржњу. Само ако сте поданик, добри сте за Сарајево. Сви који укажу на то каква је стварност, постају проблем. Има неких либерала који примају велике апанаже из света, попут Соње Бисерко, да промовишу неке политике. Резултат заблуде коју они уносе јесте све оно што се десило Карајлићу. Сад ће можда Додик опет бити арогантан, вулгаран. Али ја живим реалан свет, као што га живи и Неле, па је прошао тако. Слично се дешава и мени чим изађем из аута у Сарајеву. За разлику од Нелета, ја узвратим.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар