Требињски БОРС: Формирање новог удружења непотребно и разједињује дјецу погинулих бораца

  • Градска борачка организација Требиње реаговала је данас саопштењем за јавност на недавно оснивање Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, те да на тврдње изречене на оснивачкој скупштини овог друштва. Саопштење преносимо у цјелости.

naslijedje2

Као организација од посебног и јавног интереса за РС која у свом оквиру организовања има и Одбор породица погинулих, несталих и заробљених бораца, а који у оквирима организације представља и популацију дјеце погинулих бораца, поводом формирања Удружења дјеце погинулих бораца “Наслеђе“, те изнесених и објављених разлога за формирање неведеног удружења, дужни смо да се обратимо јавности те да демантујемо изјаве.

Напомињемо да на челу Одбора породица погинулих, несталих и заробљених бораца при Градској борачкој организацији Требиње налази управо дијете погинулог борца г-дин Далибор Даковић. Одбор има уредно урађену социјалну карту за свако дијете погинулог борца које се налази на Бироу за запошљавање и својим континуираним радом и активностима настоји ријешити проблематику запошљавања дјеце погинулих бораца у чему има пуну подршку Организације која је састављена управо од сабораца погинулих им очева који кроз своје активности и одлуке увијек у приоритет стављају проблематику породица погинулих бораца што је уједно дефинисано и Законом о правима бораца, породица погинулих заробљених и несталих бораца, РВИ-а и демобилисаних бораца.

На подручју нашег града имамо 373 породице погинулих бораца са стеченим статусом. Град Требиње и Влада РС са својим привредним субјектима, а уз активно учешће Борачке организације кроз разне програме рјешавања проблематике ове борачке популације у протеклом периоду предњачи испред свих општина и градова у РС.
Кроз пројекат стамбеног збрињавања само од стране Владе РС у заједничким пројектима са градом Требињем изграђено је и додјељено 105 стамбених јединица. Кроз пројекат стамбеног рјешавања путем привредних субјеката из нашег града, те града Требиња додјељено је још преко 130 стамбених јединица. У ове пројекте укључени су и РВИ-и од прве до четврте категорије инвалидности. Тако да је након последње додјеле у новоизграђеној згради у Горици, остала потреба изградње мање зграде чиме би овај пројекат у потпуности био ријешен. У овај пројект су паралелно обухваћене и 23 породице погинулих бораца кроз бесплатну додјелу грађевинског земљишта као и грађевинских пакета помоћи од стране Владе РС. Даље активности у стамбеном рјешавању су се одвијале кроз помоћи суфинансирања општинског Фонда солидарности при куповини станова од стране самих породица тако да је кроз помоћ суфинасирања обухваћено око тридесет породица погинулих бораца.

Паралелна активност стамбеном рјешавању породица погинулих бораца је и активност запошљавања супруга погинулих бораца. Овом активношћу су били укључени сви привредни субјекти као и градска администрација скоро свака радно способна супруга добила упослење претежно у предузећима јавног сектора или у градској администрацији. Континуираним радом и кроз пројекте школовања дјеце породице погинулих бораца свако дијете је било обухваћено стипендирањем било путем редовног гранта Града Требиња, Владе РС као и привредних субјеката или донатора. Запошљавање дјеце породица погинулих бораца се врши контитуирано у зависности о завршетку школовања, тако да је ова тематика стално присутна, јер одређени број дјеце се још увијек школује. Само у последње двије године програмом запошљавања дјеце од стране јавног сектора и градске администрације запослено је више од 50 дјеце. Тренутно на Заводу за запошљавање се налази око седамдесет троје дјеце. Овај број је оволики јер су ово управо године у којим наведена дјеца завршавају школовање и самим тим ова материја није коначна.

Наводи руководства новоформираног удружења о немогућности приступу информација од стране Борачке организације су нетачни, јер све активности Борачке организације као и Одбора породица погинулих, заробљених и несталих бораца при борачкој организацији су јавни и транспаретни, и у сваком моменту доступни на увид сваком члану.
Поред наведених активности и континуираног рада на наведеним пројектима. Одбор породица погинулих, заробљених и несталих бораца кроз активности Градске борачке организације Требиње активно учествује на обезбјеђењу бањског лијечења као и помоћ донатора из Црне Горе редовно обезбјеђује љетовање за одређени број породица погинулих бораца, као и активно учествовање у обиљежавању свих важних датума везаних за последњи протекли одбрамбено-отаџбински рат.
С тога сматрамо да је било непотребно формирање новог удружења мимо Борачке организације, јер наведени разлози за његово формирање нису тачни, те умјесто јединства и заједничког залагања за рјешавање проблематике ове борачке популације води подјелама и нејединству међу дјецом погинулих бораца.

Извор: Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар