ЗАНИМЉИВА ИЗБОРНА ТРКА У ТРЕБИЊУ: Петровић поново против Вучуревића, своје место тражи и Вукановић

  • Скупштинске клупе након новембарских локалних избора у Требињу могле би бити најзанимљивије до сада, јер би се, према овереним кандидатским листама, за истом скупштинском говорницом могли наћи Лука Петровић и Славко Вучуревић, а њима се придружити Небојша Вукановић.

Они су носиоци одборничких листа СНСД, ХНП-ПДП и Листе за правду и ред, и уколико добију довољно гласова бирача, освојиће одборнички мандат у локалној скупштини. Сва тројица су се надметала у тркама за градоначелника Требиња, а Петровић и Вучуревић су успели по једном стићи на место првог човека града. Међусобне оптужбе, тешке речи и судски спорови још су актуелни, пише Српскаинфо.

Носиоци све три одборничке листе очекују добар изборни резултат, а да ће сести у скупштинске клупе једино је за сада потврдио носилац листе СНСД и генерални секретар ове странке Лука Петровић.

– Прихватићу мандат. Очекујем да ће СНСД са својим коалиционим партнерима у новом сазиву имати 21 од 29 одборника. Такође, очекујем да кандидат СНСД и коалиције окупљене око ове странке за градоначелника Требиња, Мирко Ћурић, добије више од 70 одсто гласова Требињаца на локалним изборима – најављује Петровић.

Додаје да листа СНСД у Требињу има најмлађег кандидата, младића који је тек постао пунолетан и који ће ове године први пут гласати.

– Осим на одборничкој листи у Требињу, СНСД у Берковићима има најмлађег кандидата за начелника у источној Херцеговини, који има 28 година – наводи генерални секретар СНСД.

Носилац листе коалиције „Наша Херцеговина“, Херцеговачки народни покрет – Партија демократског прогреса и бивши градоначелник Требиња Славко Вучуревић (ПДП), није могао потврдити да ли ће преузети мандат, уколико добије довољно поверења својих суграђана.

– То ће зависити од интереса коалиције и поштовања програмских циљева. Наша странка ће радити заједно са ХНП – рекао је за Српскаинфо.

Вучуревић каже да је ПДП у Требињу направио коалицију с покретом Родољуба Драшковића да би се опозиција укрупнила и гласови мање расипали.

– С обзиром на нашу срадању док сам био градоначелник и пројекте које смо тада започели, мислим да је природно да будемо у коалицији с Драшковићем – навео је он.

Два кандидата желе начелничку фотељу

У трци за градоначелника Требиња су два кандидата, актуелни Мирко Ћурић из СНСД, кога је подржало девет политичких партија, и Илија Станковић из СДС, бивши одборник ове странке, кога су подржале четири опозиционе партије.
Према подацима ЦИК БиХ, Требињци ће ове године бирати између кандидата на 24 листе, а у скупштинске клупе може сести 29 одборника.
Међу онима који су оверили листе су и нови политички субјекти попут „Ре-баланса“, „Круга“, Новог доба“, „Лијевог крила“. Ни ових локланих избора неће изостати трка за одборнике националних мањина у којој учествује 16 партија, покрета или појединаца. Националне мањине представља један одборник у актуелном сазиву у требињске Скупштине.

Небојша Вукановић, посланик у Народној Скупштини РС, без обзира на резултате на локалним изборима, највероватније се неће одрећи посланичког мандата у Народној скупштини, јер сматра да тако може више да уради за народ Требиња, Херцеговине и целе Српске.

За своју листу каже да је чине честити и храбри људи, да има младих и искусних, те да очекује да ће са оваквом листом поновити успех пре осам година, када је био кандидат за градоначелника Требиња, и освојити седам до осам одборничких места.

Петровић и Вучуревић сусретали су се и раније за скупштинском говорницом, када је Вучуревић постао градоначелник Требиња, а Петровић био одборник СНСД пре него што је освојио посланички мандат.

Поред три најзвучнија имена требињске политичке сцене протеклих година, пред гласачима у Требињу и на овим локалним изборима наћи ће се нове коалиције и нови лидери политичких партија.

Коалициони споразум потписале су Уједињена Српска и Партија уједињених пензионера, а Покрет за Српску наступиће заједно са Социјалистичком партијом Српске – „Будућност Српске“. Најмлађи одборник у РС Бојан Шапурић напустио је ДНС и стао на чело требињског НДП.

Дубравка Чоловић/blic.rs

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар