ДОДИК НА ПРИЈЕМУ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ПРОГЛАШЕЊА УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Има нас довољно да формирамо државу!

  • У Дому Војске Србије у Београду приређен је свечани пријем поводом 9. јануара – Дана Републике Српске и 28. фебруара, дана када је проглашен први Устав Републике Српске. Поручено је да Српска и Србија заједно иду напријед.

Фото: Трифко Ћоровић / Српско коло

Пријем је организовало Представништво Српске у Србији, које ове важне датуме обиљежава и у Београду од 2015. године.

Република Српску има снагу, па и ону политичку, и формирана је да буде држава, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на Свечаном пријему поводом Дана Републике Српске и годишњице првог Устава у Београду.

Фото: Трифко Ћоровић / Српско коло

– Девети јануар је један од најважнијих датума нашег народа преко Дрине. Има нас довољно да формирамо државу, зато смо и донијели ову одлуку. Мораће сви да уваже наше присуство и наш глас – истакао је Додик.

Додик је поручио да је 9. јанауар дан када је Република Српска одлучила да постоји.

– Наша жеља је да сачувамо идентитет нашег народа, како у Републици Српској, тако и у Србији – рекао је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, на Свечаном пријему поводом Дана Републике Српске и годишњице првог Устава у Београду.

Фото: Трифко Ћоровић / Српско коло

Цицовић је подсјетио да је овај дан у којем се слави Република Српска у Србији, започет трибином под насловом „Српска се брани и у Србији“, у оквиру које је представљен и зборник радова са претходних 10 трибина у Београду о Републици Српској.

Фото: Трифко Ћоровић / Српско коло

Република Српска створена је на вјерности косовском завјету, и њено јединство са Србијом је неразориво, рекао је патријарх српски Порфирије, на Свечаном пријему поводом Дана Републике Српске и годишњице првог Устава у Београду.

 

Република Српска и њен Устав су гарант опстанка српског народа, рекао је предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић.

– Слободарска борба српског народа довела је до признања Републике Српске и њених права у Дејтону – навео је Орлић. Истакао је да Република Српска траје.

– Српска је још успјешнија, јер је у јединству са Србијом. Захваљујући Републици Српској, сачуван је идентитет, језик и култура српског народа – рекао је Орлић.

Комлетан видео снимак са свечаног пријама можете видјети ОВДЈЕ

Фото: Трифко Ћоровић / Српско коло

Додик уручио орден Републике Српске на ленти патријарху Порфирију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио је орден Републике Српске на ленти Његовој светости патријарху српском Порфирију, а орден части са златним зрацима познатом српском и свјетском ендокринологу докторки Светлани Вујовић.

Орден патријарху Порфирију додијељен је за пастирску бригу и љубав према Републици Српској и нарочите заслуге у развијању, умножавању и учвршћивању духовне и световне вјере православне, пружајући несебичну подршку свом народу гдје год се налази и у каквим год животним, околностима и искушењима био.

Фото: Трифко Ћоровић / Српско коло

Орден части са златним зрацима добиле је Светлана Вујовић, начелник Кабинета за ендокринологију Клиничког центра Србије, предсједник Српског удружења за ендокринологију и члан међународног борда за ендокринологију, за знање, пожртвованост и спремност за помоћ свима и свуда и за нарочите подвиге.

Захваљујући за одликовање, патријарх Порфирије је рекао да ово признање разумије као израз вјерности и љубави српског народа из Српске према Србији, онима који живе у Србији, браћи и сестрама, јер су сви једна породица.

Фото: Трифко Ћоровић / Српско коло

– С друге стране, орден који сам ја добио, знам да нисам заслужио, али га видим као вашу вјерност, вјерност ваших сарадника и свих браће и сестара из Српске према својој цркви, православној вери, према предању отаца – рекао је он.

И из тог разлога, патријарх је истакао да овај орден не припада само њему, него епископима и свештеницима из Српске и БиХ, који су тамо присутни у име читавог Сабора СПЦ.

Докторка Светлана Вујовић је захвалила на признању, те додала да ће се борити на свим нивоима и да има идеје које иду 20 година унапријед о томе како да се роди више беба, тако да је у Српској много беба захваљуући њеним идејама.

Извор: Представништво РС у Београду
Фотографије: Трифко Ћоровић / Српско коло

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар