ШАНТИЋ СЕ ВРАЋА У СВОЈУ УЛИЦУ: Бришу се имена усташа са мостарских улица

  • Велики мостарски пјесник Алекса Шантић требао би да се врати у своју улицу у Мостару у четвртак, 14. јула, када ће Градско вијеће Мостара одлучивати о измјени назива улица, пише Топ портал.

Наиме, градоначелник ће предложити измјену назива шест улица које су носиле имена по усташким злочинцима, а чије измјене је усагласила Комисија коју је формирало Градско вијеће Мостара.

Ово питање у Мостару се није могло ријешити задњих петнаестак година, јер је увијек неко ”минирао” договор. Коначно, након низа притисака јавности и међународних званичника, владајуће странке у Мостару су постигле договор који би у четвртак на Градском вијећу требао имати подршку.

Петочлана комисија у саставу градоначелник Марио Кордић, предсједник Градског вијећа Салем Марић, предсједници Клубова Срба, Хрвата и Бошњака Велибор Миливојевић, Влатко Мариновић и Златко Гузин врло брзо и лако су дошли до заједничког приједлога.

Тако ће име Миле Будака коначно бити избрисано из некадашње Шантићеве улице. Улица Вокића и Лорковића мијења име у Улицу Тина Ујевић. Улица Рафаела Бобана требала би бити Улица фра Људевита Ласте који није познат широј јавности, а ради се о фрањевцу из Мостара који је у рату јако пуно помогао у грађанима Мостара и службовао у Циму и Илићима, те ће управо улица која спаја та два насеље носити његово име.

Када се избрише име Ђуре Спужевића, своју улицу добиће и познати мостарски сликар Исмет Ицо Вољевица.

Досадашња Улица Јуре Францетића преименоваће се у Хумска улица, по средњовјековном називу за Херцеговину. Улица таборника Иве Зеленике, иначе једносмјерна улица у Захуму, добиће назив Циглана, као сјећање на циглану која је постојала у близини те улице у првој половини 20. вијека.

Потпредсједник Градског вијећа Велибор Миливојевић каже како је Комисија брзо и ефикасно урадила свој задатак, сагледала све приспјеле приједлоге Клубова странака, консултовала струку, те предложила најприхватљивија рјешења за промјену назива улица које су до сада носиле називе по усташким званичницима.

”Сваки други пут, осим овог је био погрешан и јефтино политиканство, обмањивање Грађана са могућом јако опасном посљедицом да се упропасти ова прилика, јер да се о њој одлучивало по приједлогу СДП- а на прошлој сједници, одбило би се и онда о томе по Статуту не би се могло расправљати у наредних шест мјесеци. Нажалост, сумњам да су неки баш то хтјели и да им и није стало до истинске измјене назива, него до тема за јефтине политичке обрачуне и унижавања других заснованог на лажи и превари. Као члан комисије и представник листе ”Остајте овдје” предложио сам да се Улица Миле Будака назове Улица Алексе Шантића, а подржао сам и став да остале носе називе по умјетницима, књижевницима, хуманистима или једноставно по одређеном локалитету”, каже Миливојевић.

Он се нада да ће након конструктивне дискусије приједлог Комисије бити једногласно усвојен.
”Сви би тиме показали јединство става када су овакве ствари у питању, те да је завршена прича са са фашистичким идеологијама и да таквима више мјеста у Мостару нема”, наглашава Миливојевић.

Мостар ће се коначно, када су у питању имена улица, ријешити терета који је носио због накарадних назива и величања фашистичке идеологије.

Што се тиче Шантића, требаће још времена да у свом граду добије цијелу улицу, јер се једна страна у некадашњој Шантићевој и даље зове Улица Твртка Милоша. Да ли ће Стара Гимназија, данас Гимназија Мостар, а прије рата Гимназија Алекса Шантић, више икада понијети име највећег пјесника Мостара, остаје да се види.

 

ТОП ПОРТАЛ

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар