Владика Григорије: Бити први не значи владати над неким, него бити слуга свима

  • Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, у бесједи у цркви на Велечеву код Фоче поводом прославе Светог Василија Острошког, поручио је вјерницима, а поготово онима који су на функцијама, да бити први не значи владати над неким, него то прије свега значи бити слуга свима.

Vladika-Grigorije-750x480

Фото: РТРС/Срна

Вадика Григорије је нагласио да је пастир онај који служи, те да би сваки пастир у Цркви требало да буде слуга и да полаже душу своју за све.

„Христос каже, ако неко од вас хоће да буде први, нека буде свима слуга. Е, такав пастир добри је био Свети Василије Острошки и зато га и славимо и волимо, зато му хрлимо и желимо да га цјеливамо, да га загрлимо. Тако и ми да се научимо да није бити први да будемо владари и владаоци над неким, него је први бити то да будемо слуге и служитељи и саслужитељи на њиви Господњој“, рекао је владика Григорије.

Исту поруку упутио је и онима који се налазе на било којој функцији, истакавши да се заборавља да ријеч министар у преводу значи слуга.

„Тако и наши земаљски првенствујући људи, било да је то градоначелник, предсједник, било да је министар, јер замислите, министри су ова дјеца што служе у олтару. Буквално преведено министар је слуга.
Шта се деси са нама кад постанемо владике, министри, свештеници? Одједном заборавимо да треба да служимо, него хоћемо да нама служе и онда се деси да се све обрне наопако – нико никоме више не служи и сви су на свакога љути и сви свима приговарају. Али, када бисмо као што су наше мајке, баке, дједови били спремни да служимо другима, онда бисмо били бољи људи“, рекао је владика Григорије.

Он је истакао да је слуга Божији онај који је кротак, смирен духом, милосрдан и који воли ближњега свога као самога себе.

„Да и ви као народ Божији свако на своме мјесту, било да сте отац, мајка, брат, сестра, начелник, професор, министар, љекар било да си шта на овој земљи, пробај да будеш слуга и биће ти живот лакши“, поручио је владика Григорије.

Извор: Искра/ Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар