Билећка трилогија: Чекаоница страха

  • Kако је у земљу ушла чудна, млада, још непозната и невиђена сподоба, која пријети да ће уништити цјелокупно становништво ако јој се не супротставе. Приче су почеле да попримају различита тумачењe.

trilogija

Код нас је прво прешла војвођанску границу, затим се појавила у сјеверној Хрватској и потом се обрела у Босни. Границу би обично прелазила ноћу поред уснулих граничара, тако да јој за прелазак нису требали папири.
Због ње су тада широм Европе многи ишли на каваљерске дуеле у доба великих гестова и одбране части по сваку цијену.
Када је кренуо пут Босне, имао је тридесет година. У Босну долази на позив Земаљског музеја у Сарајеву да прикупља старе босанскохерцеговачке, црногорске и далматинске и херцеговачке напјеве. Стигао је истодобно кад и она, али једно за друго нису знали. Она је била поријеклом из Хамбурга. За разлику од њега без позива се упутила у Босну са жељом да се тамо задржи извјесно вријеме. Њезина мисија била је сасвим друге нарави. Било је то крајем деветнаестог вијека. Када се 1892. појавила у Петрограду, изазвала је велику панику. Због ње је те године умро Чајковски јер није хтио да слуша паметне пријатеље, који су му савјетовали да пије само вотку, а не и воду с Неве.
Због ње су тада широм Европе многи ишли на каваљерске дуеле у доба великих гестова и одбране части по сваку цијену.
Код нас је прво прешла војвођанску границу, затим се појавила у сјеверној Хрватској и потом се обрела у Босни.. Границу би обично прелазила ноћу поред уснулих граничара, тако да јој за прелазак нису требали папири.

Нико је још није видио, а сви су се плашили
А тамо гдје још није стигла почеле су да се испредају разне приче од уха до уха како је у земљу ушла чудна, млада, још непозната и невиђена сподоба, која пријети да ће уништити цјелокупно становништво ако јој се не супротставе. Приче су почеле да попримају различита тумачења. Једни су говорили да је то љепотица која има страшну заводничку моћ, други да је плавуша, фатална жена, вјештица која убија погледом. Сумњало се на све и свашта. У котарима су почеле припреме за обавјештење становништва шта да учини у сусрету с непознатом. Војне постаје увеле су строге мјере: не пуштају војску изван војничког круга. Нико је још није видио, а сви су се плашили. Иако је љето увелико одмакло, нека се зебња и страх увукли у народ.
Он, висок, коштуњав, с ранцем на леђима пуним књига и записа, са шеширом великог обода, током четири љетна мјесеца те 1893. запутио се прашњавим џадама босанског вилајета. Говорио је неколико језика.

Capture

Све је почело прикупљањем старих босанско-херцеговачких напјева за потребе Земаљског музеја у Сарајеву

Многобројним сметњама које су му се испријечиле при сакупљању пјесама једнога дана придружила се и она, срећом тек у четвртом мјесецу његовог похода. Али пошто му је омела посјету тузланском крају, није чудо што се почео у мислима свађати с њом. Питао се: што није сачекала још мало. Зар баш обоје морамо бити на истоме мјесту у исто вријеме. И стварно, сусрет с њом баш тада није очекивао. Да је открије или клевеће, није хтио, јер то би било беспредметно и признаје да је и сам дјелимично крив јер је требао имати на уму да би се она тамо могла појавити крајем љета. Стога је требало да раније пријеђе ову четвртину Босне. Крстарио је Босном уздуж и попријеко. Током маја прокрстарио је југозападним крајем (преко подножја Требевића ишао према Фочи и Вишеграду.
Наставиће се. Субота 16.мај 2015: Зашто је заобишла Херцеговину?

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар