Вукановић: Дугови РиТЕ Гацко и Електрокрајине 320 милиона марака

  • Само два предузећа из електроенергетског сектора у Републици Српској тренутно дугују 320 милона марака. Најгора ситуација је у „Електрокрајини“, гдје неизмирене обавезе и дуговања износе 225 милона КМ. Дуг РиТЕ Гацко се за мање од годину дана повећао за 30 милиона и сада је 92.300.000 КМ, тврди Небојша Вукановић, савјетник копредсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

IMG_4078
„У наредних годину дана ова два предузећа требало би да плаћају по милион марака дуга дневно, како би измирили сва дуговања, што је немогуће и за велике компаније попут руског Гаспрома …“
Он је данас на конференцији за новинаре у Требињу истакао да посједује документацију, која доказује незаконите радње у овом и другим предузећима електро система.

„За лоше стање у Електрокрајини најодговорнија је директор Сека Кузмановић и крајње је вријеме да се испита како су настала та астрономска дуговања. Са друге стране Електрокрајина од крајњих потрошача није наплатила 131 милон марака дуга, па тако испада да сваки становник у тој регији дугује око 500 КМ за утрошену струју.“
Вукановић тврди да Електропривреда Српске за произведену струју дугује Хидроелектранама на Требишњици 68 милиона марака. Као најодговорније за овако неодрживу ситуацију у електросектору он је оптужио директора Електрокрајине, директоре РиТЕ Гацко Миленка Милидрага и Срђана Миловића, и Благоја Шупића, финансијског директора Електропривреде Српске.

IMG_4087
„Позивамо Благоја Шупића да објасни колика су међусобна дуговања између зависних предузећа у систему Електропривреде, како су настали дугови, прије свега у предузећима који су и највећи дужници. Немогуће је да се ти дугови врате из нормалног пословања и постоји основана бојазан да је крајњи циљ власти у РС да извуче новац из електро сектора, како би га касније продали у бесцјење. Челни људи са једне стране траже поскупљење струје како би се покрили велики губици у систему, а са друге стране обновљен је возни парк у Елетропривреди, па тако грађани у времену кризе, поред поскупљења струје треба да финансирају луксузан живот челних људи Електропривреде“, закључио је Вукановић.

Извор: Радио Требиње / М.И.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар