СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ И ТВРДОШКИ: Ево КОЈУ СТВАР не смете да заборавите да урадите! 

  • И данас је острошка испосница, у којој се подвижавао свети Василије и у којој се налазе његове свете мошти, својеврсна бања исцељења за све који са чврстом вером и љубављу долазе и приступају му као великом чудотворцу

sveti-vasilije-ostroski-foto-wikipedia_810

Православна црква и верници данас славе Светог Василија Острошког и Тврдошког, великог чудотворца чија су чудотворна дела позната и изван граница Српске православне цркве. Његово свето тело у целости почива у острошкој испосници, неподложно закону труљења, више од триста година.

Црквица у којој леже мошти острошког свеца испуњена је пријатним мирисом, који задивљује сваког поклоника.

Чињеница нетрулежног тела овог великог светитеља, представља феномен за себе, који људи називају чудом. Овај се феномен једино може схватити и објаснити светим животом острошког свеца. А живот светог Василија био је заиста живот у богу.

Још веће чудо и доказ светитељства светог Василија јесте чудотворна моћ његовог тела. Он, који је у свом земаљском животу више личио на анђела него на човека, уздигао је свој дух до престола божјег, а своје тело обесмртио.

То свето тело било је за време земаљског живљења храм духа светога, а после растанка са душом, постало је ризница благодати.

Светог Василија је у нашој српској цркви господ одредио за посебну мисију, за помоћника и исцелитеља свих невољних и болних, који са чврстом вером и љубављу долазе и приступају му као великом чудотворцу.

И данас је острошка испосница, у којој се подвижавао свети Василије и у којој се налазе његове свете мошти, својеврсна Витезда, бања исцељења, у којој многи: болесни, хроми, згрчени и умоболни налазе милост божију и одакле својим домовима одлазе здрави и душом и телом.

Vasilije-Ostroski-ostrog-com

Не могу се избројати разна чудеса, која је господ преко њега учинио и које сваким даном чини и показује над сваким оним који долази и тражи помоћ посредством овог великог светитеља, јерарха и учитеља, и подвижника православне вере.

Многи верују да ће, ако се заветују да ће на светог Василија отићи на Духове у манастир Острог, њихова, или болест неког њима ближњег, нестати “као руком однесена”. Ако решите да потражите помоћ овог свеца, од сутра треба да почнете строги пост који ће трајати све док на Тројице или Духове не одете на Острог и тамо се причестите.

Ако познајете особу која се спрема на овакво путовање, требало би да јој однесете уља, тамјана и памука да са собом понесе и да то остави код свеца “да преноћи”.

Често се догађа да се заветују и католици и муслимани, јер су на овим просторима сви уверени у велике чудотворне моћи светог Василија, па се тако верује да ствари које преноће код његових моштију лече све болести.

Због тога памук, уље и тамјан који су ношени на Острог треба чувати за “не дај Боже”.

Василије Острошки и Тврдошки, по чудима познат широм света. Слава му и милост.

(Телеграф.рс)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар