ПОХВАЛА РОДА НАШЕГ: На данашњи дан рођен је Свети Василије Острошки

  • Његова мајка Ана, која се исто поштује као светитељка, од страха да Турци не одведу малог Стојана, шаље га код стрица у манастир Завалу

На данашњи дан 1610. од мајке Ане-Анастасије и оца Петра, рођен је дјечак по имену Стојан. Дјечак који је у монаштву добио име Василије и који до дана данашњег не престаје да штити свој народ од разних пошасти које су се окомиле на њега задњих пар вјекова.

Свети Василије Острошки (Јовановић) рођен је у селу Мркоњићи, Попово Поље у Херцеговини, у Републици Српској.

Његова мајка Ана, која се исто поштује као светитељка, од страха да Турци не одведу малог Стојана, шаље га код стрица у манастир Завалу.

Када је одрастао, Стојан је отишао је у требињски манастир Успенија Пресвете Богородице и ту се замонашио.

Као монах убрзо се прочуо због свог подвижничког живота, а касније је изабран и посвећен за епископа захумског и скендеријског.

Као архијереј живио је у манастиру Тврдошу и одатле утврђивао у Православљу своје вјернике, чувајући их од турских свирепости и латинског лукавства.

Када су Турци разорили Тврдош, Василије се преселио у манастир Острог гдје је наставио свој подвижнички живот, уз много топле молитве и бриге за своје вјернике.

Упокојио се у Господу 1671. године, а његове чудотворне и целебне мошти и његов гроб чувају се до данашњег дана. У њихову моћ исцјелења и утјехе вјерују подједнако и хришћани и муслимани. У Острогу се сваке године на Тројчина дне одржава велики народни сабор.

Српска православна црква слави Светог Василија Острошког 12. маја, по грегоријанском календару (29. априла, по јулијанском)
Тропар Светом Василију Острошком – глас 4.

Од младости своје свега себе Господу си предао, живот проводећи у молитвама, труду и постовима оче Богоносни. Образац врлина био си свом духовном стаду. Стога Бог видећи твоју добру вољу поставља те својој Цркви за пастира и врлог архијереја, а по престављењу твоме сачува свето тело твоје нетрулежним светитељу Василије. Стога, пошто имаш смелост пред Њим, моли се Христу Богу да спасе душе наше.

ИН4с

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар