ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ“ У БАОШИЋИМА: Хуманитарна мисија сликарке Миле Вицо Јовановић

  • Сликарка Мила Вицо Јовановић већ 40 година срцем и кистом ствара умјетност. Не штедећи себе ни своја добра деценијама се  бави и хуманитарним радом на несвакидашњи начин.

 

Своју кућу у Баошићима ставила је на располагање сликарима који ту дођу и стварају, а њихова дјела касније на аукцијама претвара у конкретна материјална добра којима помаже обољелу дјецу или неке од социјалних категорија, којима је помоћ заиста најпотребнија. Зато није ни чудо што је након деценија свога рада добила благослов да њена ликовна колонија у Баошићима добије име по Светом Василију Острошком и Тврдошком. До стварања овакве ликовне колоније која се ове године организује по четврти пут требало је проћи дугачак пут.

 

Мила је још деведесетих, у предвечерје ратних немира, у Баошићима имала своју галерију „Нимфа“, коју су посјећивали бројни излагачи из још увијек велике Југославије.

– Тада сам у галерији „Нимфа“ организовала велику изложбу на којој су била приказана 173 дјела од 85 аутора који су битисали на простору од Ђевђелије до Триглава и од Суботице до Јадрана. Са поносом могу да кажем да су приказана дјела  многа значајних умјетника попут  Ђура Политике, Заге Малинковске, Добросава Милојевића, проф. др. Синишe Жикићa, проф. др. Слободана Ћака Ђуричковића, академског сликара Ђорђа Бате Правиловића, Оље Ивањицки, ,али и једног Мирослава Чермака који је својевремено портретисао и на Цетињу код краља Николе – присјећа се Мила. Галерија „Нимфа“ није била класична галерија она је била мали културни центар у којој су боравила велика имена попут Душана Костића, Даринке Јеврић, Михајла Лалића, Босиљке Пушић, Ђорђе Арнаут, Веселин Бањевић, Даница Баста, Душан Гавела, Душан Ђокић, Јадран Крнајски, Драган Милеуснић, Желјка Момиров, Кемал Рамујкић, Мића Стоиљковић, Александар Јовановић Бириљ, Мила Вицо Јовановић… која је у својој кући у Београду направила својеврсни сабирни центар за инвалиде задњег рата, а гдје су такође свраћали многи сликари попут Бранка Миљуша, Милета Грозданића, Десе Керечки Мустур…

–  Одлучила сам да издвојим неколико умјетничких дијела, међу којима су била и моја два. Са редитељком Неном Кунијевић одрадила сам аукцију коју је водио легендарни Милован Илић Минимакс. У Београду смо продали 43 дјела, у Сремској Митровици скоро дупло више. Једно моје уље на платну са мотивом маслина је тада у Сремској Митровици продато за 15.000 њемачких марака. Скупили смо велики новац који је потрошен тако што је 365 инвалида задњег рата отворило штедну књужицу са улогом који им је обезбјеђивао мјесечну зараду од камате три пута већу од инвалидниде коју су имали од државе- прича Мила и каже да је то био велики стимуланс да се још више посвети хуманитарном раду.

– Дошла сам на идеју да би могла да створим колонију на морској обали. Моја кућа се налази на три метра од мора. Многима су љетовања прескупа. Одлучила сам да умјесто издавања туристима кућу уступим умјетницима – каже сликарка и додаје да је тако колонија 2016 године почела са радом под називом „Мила“, али је већ наредне године име промјењено у Свети Василије Острошки.

– Двије недјеље уочи Васкрса 2017. године била сам у манастиру Острог и разговарала са оцем Зосимом кога сам упознала са радом колоније која је тада носила моје име. У току разговора отац је рекао „кад би Свети Василије узео у своје руке, то би текло к’о по лоју“. И тако је колонија пред кивотом Свеца понијела име Светог Василија Острошког – са усхићењем и сада прича Мила.

Кроз колонију је до сада прошло 38 сликара који су иза себе оставили 68 дјела, Међутим, укупни капацитет ове колоније далеко је већи, јер се ту налазе и дјела настала  у периоду прије њеног оснивања.

– Колонија се обавезала да сваке године поклони једну слику дјечијем дому у Бијелој и да организује аукције за болесну и дјецу ометену у развоју – објашњава Мила.

Ова енергична слиакрка је прошле године радила  врло успјешну акцију за невладину организацију „Буди човек“ из Шида у Баточини. Приход је био намијењен за социјално угрожене људе. Поред тога уприличена је аукција за дјецу ометену у развоју у Крагујевцу, а у галерији „Божа Илић“ у Прокупљу одржана је аукција за тешко обољелу дјецу у Прокупљу.

Дата је слика и за болесно дијете у Херцег Новом, док се од аукције за Тиват одустало због прескупе царине умјетнина које су требале стићи из Београда.

– Износ је био неразумно велики и одустали смо, јер је практичније такав новац умјесто на царину директно упутити болесној дјеци.

Мила се на крају осврнула на текућу сезону.

– Колонија Свети Василије Острошки започела је у јуну. Сликарка мр. Дијана Кожовић која тренутно у Баошићима борави оставиће 4 слике, а након тога са породицом долази и иконописац Ненад Грастић из Клека који оставља 5 икона.  Од 1. августа предвиђен је сазив у коме се очекује долазак 10 сликара и  4 иконописца. Планирамо да 6. августа презентујемо монографију о Хиландару публицисте Славомира Војиновића – најављује Мила и каже да се нада да ће рад колоније да се прошири на РС, одноно прије свега на Херцеговину, родну груду Светог Василија.

–  Требиње је изњедрило сјајне сликаре из своје ликовне академије, па се надам да ћемо у блиској будућности остварити добру сарадњу на обострано задовосљство – закључује Мила.

Трифко Ћоровић

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар