Херцеговци у Шведској промовисали званичан сајт Удружења „Свети Василије Острошки“

  • Удружење Херцеговаца у краљевини Шведској „Свети Василије Острошки“ отворило је своју званичну веб страницу.

sveti vasilije

Навикли смо да наши људи у дијаспори упркос годинама, често и читавим деценијама живота проведеним далеко од Херцеговине остају привржени свом завичају. Такав је случај и са нашимљудима у краљевини Шведској.

У настојању да се наши земљаци у Шведској још боље повежу и заједничким дјеловањем дају свој допринос очувању српске културе и обичаја српског народа у туђини али обнови и препородуХерцеговине, Срби из Херцеговине формирали су у овој скандинавској земљи своје удружење. Назвали су га, а како другачије, Свети Василије Острошки.

Удружење Херцеговаца у краљевини ШведскојСвети Василије Острошки бори се за очување националног идентитета млађих нараштаја. Један од првих циљева свога рада које је удружење истакло у свом статуту јесте очување и његовање српског језика. У свом раду на остварењу програмских циљева удружење ће радити тако што ће организовати вечери Херцеговаца, предавања и изложбе. Планирано је да се оснује и недељна школа српског језика за малишане. Удружење ће тијесно сарађивати са свим осталим братским удружењима како у отаџбини тако и у Српској дијаспори.

Док се још радило на формирању удружења Херцеговаца, организована је донаторска вечера на којој је донирано преко 100 хиљада шведских круна за изградњу храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима. У овом селу захваљујући Херцеговцима из Шведске опремљен је ”Културни и духовни центар Свети краљ Милутин”.

Слободна Херцеговина сазнаје да се ради на припреми још једне донаторске вечери у Шведској која ће бити посвећена прикупљању средстава за завршетак радова на православном храму у Мостару.

Предсједник удружења Свети Василије Острошки је професор историје Душан Топаловић, поријеклом из Љубиња, секретар је новинар Ацо Драгићевић оснивач часописа за културу Дијаспора, који такође уређује званичну страницу удружења. али и страницу Пребиловци-село на интернету (http://www.prebilovci.net/. Благајник је привредник Анђелко Бабић поријеклом из Локава код Чапњине.

Појединачна чланарина у удружену Свети Василије Острошки износи за појединце 100 круна, док је породична чланарина 200 SEK. На званичној страници удружења постоји могућност да се Херцеговци, који то желе, прикључе овој по много чему узорној организацији Срба у свеколиком српском расејању.

Премда је званична страница удружења Срба Херцеговаца у Шведској још увијек у изградњи, може се примјетити везаност њених чланова за завичајну Херцеговину. Уз биографију светитеља чије име носе, а која је објављена на српском и шведском језику, пажњу привлачи и рубрика Херцеговци о Херцеговини у којој су сабрани књижевни прилози Херцеговаца о завичају.

До сада су објављени радови Божидара Бјелице, Драгана Тепавчевића, Шћепана Алексића, Владике Григорија и Милосава Попадића, некада уредника у сарајевској ”Свјетлости” под чијим је уредништвом објављена чувена библиотека ”Културно наслеђе Босне и Херцеговине” (Веселин Маслеша, Сарајево 1990.) у којој су, поред осталих, изашле култне књиге Артура Џон Еванса, ”Пјешке кроз БиХ 1875. године”и антропогеографска студија Јефта Дедијера ”Херцеговина”.

 

Извор: Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са сајта Слободна Херцеговина уз навођење извора
и ОБАВЕЗАН ЛИНК могу преносити само они портали који користе српско писмо

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар