Свети огањ стигао у Србију

  • Дочек Благодатног огња, пламена са Христовог гроба, биће организован вечерас испред Храма Светог Саве у Београду.

oganj
Благодатни огањ стигао је у Србију праћен државно-црквеном делегацијом, око 21 час.

Огањ ће, испред Храма Светог Саве уз постројену гарду Војске Србије, бити предат патријарху Иринеју који ће га са свештенством и у присуству највиших државних представника поделити грађанима.

Делегација која је донела огањ, предвођена епископом славонским Јованом и помоћником директора Канцеларије за КиМ Душаном Јововићем отпутовала је јуче на Велики петак у Јерусалим, где је учествовала у молитвеном дочеку силаска Благодатног огња.

Епископ Јован рекао је новинарима на аеродрому да огањ и његово доношење у Србију има три улоге, од којих је најважнија да се сетимо да је Христ васкрсао и да је то прва и основна истина наше вере.

Како је додао, благодатни огањ пренет је у Србију уз благослов српског, руског и јерусалимског патријарха и уз помоћ руске цркве и руских фондова.

Обред преношења Благодатног огња међу верницима почео је већ на аеродрому, а дочек огња који се сматра једним од највећих чуда у православљу, биће касније вечерас организован испред Храма Светог Саве на Врачару.

Благодатни огањ ће ту донети патријарх српски Иринеј око 23.00 сата, пред прву Ускршњу литургију коју ће поглавар СПЦ служити после поноћи у Храму. Из Београда, Благодатни огањ биће пренет у православне храмове у Србији и на Косову и Метохији, а затим и у Подгорицу, Требиње, Бањалуку и Пакрац.

Огањ, који називају и највећим чудом у Јерусалиму, појављује се сваке године уочи Ускрса, приликом молитве патријарха јерусалимског и све Палестине Теофила, у цркви Христовог Васкрсења.

Увек се наглашава да се пламен пали сам од себе, односно да га не пали патријарх.

Патријарх улази у цркву чија су врата била запечаћена, након што су сва кандила у цркви погашена, а комисија утврдила да се у њој не налази ништа чиме би се вештачки изазвао пламен.

По уласку у цркву, патријарх чита нарочите молитве којима се, у име свих православних, моли распетом Христу да и ове године пошаље Свети Огањ, као сведочанство његовог васкрсења и као знак правоверности стада православног.

За православне хришћане силазак Благодатног огња, који се са снопова свећа које држи у рукама јерусалимски патријарх преноси верницима, потврда је истинитости Христовог васкрсења.

Подсећамо, хиљаде хришћанских ходочасника испунило је древну цркву Светог гроба у Јерусалиму на церемонији Светог огња, уочи прославе православног Ускрса.

Извор: Б 92

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар