Нови заплет у случају Шешељ?

  • Лекарски тим Војислава Шешеља нема дозволу лидера СРС да медицинску документацију преда Хагу, али ће у среду обавестити јавност о његовом здравственом стању.

12337918475519307e5588a705985849_368x246
Нови обрт у овом случају, међутим, показује разлике и у самом Трибуналу о томе да ли би лидер радикала требало да остане на привременој слободи.

Лекари лидера радикала нису још добили званичан захтев из Хашког трибунала да доставе нове информације о његовом здравственом стању. Шешељ својим лекарима не дозвољава да налазе предају Трибуналу, али им не спори да о њима обавештавају јавност.

„У овом моменту имамо искључиву забрану Шешеља да располажено његовом медицинскојм документацијом. Добро ћемо ценити интегритет самог пацијента, али водићемо рачуна да је Трибунал био према нама више него коректан у фази када смо изнели разлоге због којих треба да буде упућен на лечење. Верујем да ћемо и сада наћи праву меру“, каже шеф лекарског тима Војислава Шешеља Милован Бојић.

Бојић тврди да је и пре ове одлуке из Трибунала, лекарски тим одлучио да Шешељ крене са хемиотерапијом, која ће трајати 36 недеља. Са друге стране, најновији потез из Хага показује одређена размимоилажења у самом суду када је у питању овај случај.

„На неки начин могло би се рећи да је дошло до сукоба у погледу разумевања правне процедуре између жалбеног већа с једне и претресног већа с друге стране. Претесно веће је имало обавезу да одмах донесе одлуку о враћању Шешеља у Хаг, оно то није урадило, већ отвара расправу о тој теми и захтева да секретаријат прибави информације од лекара па да онда донесе одлуку“, каже адвокат Владимир Петровић.

Та одлука, како објашњава Петровић, адвокат са дугогодишњим искуством у Хашком суду, може да буде у складу са оним што је тражило жалбено веће, али и не мора. Уколико се претресно веће не сложи са оним што тражи жалбено веће, оно опет може да је врати на поновно одлучивање или да само другачије пресуди.

„Да ли ће трајати јако дуго то не знам, али оно што је очекиватно, поступање одмах и испорука одмах, то се очигледно неће десити тако брзо“, каже Петровић.

Лидер радикала се у новембра прошле године после скоро 12 година вратио у Србију, након што је пуштен на привремену слободу због лошег здравственог стања. Судјење је почело у јесен 2007, а пресуда је требало да буде изречена октобра 2013. То је одложено, због Шешељев захтев за изузеће судије једног од судија, кога је заменио нови, који је тражио додатно време за упознавање са случајем.

ИЗВОР: Б92 / Танјуг

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар