Благодатни огањ из Јерусалима стиже у Херцеговину!

  • Свечани дочек Благодатног огња биће организован испред храма Светог Саве уз постројену гарду Војске Србије, где ће бити предат патријарху Иринеју који ће га са свештенством и у присуству највиших државних представника поделити грађанима. Из Београда, Благодатни огањ биће пренет у православне храмове на Косову и Метохији, а затим и у Подгорицу, Требиње, Бањалуку и Пакрац

Capture
Благодатни огањ, пламен са Христовог гроба у Јерусалиму, стићи ће на Велику суботу, 11. априла у Србију, праћен званичном државно-црквеном делегацијом, а свечани дочек огња биће организован у Храму Светог Саве у Београду.
Како је саопштила СПЦ, делегација предводјена епископом славонским Јованом и званичним представником Србије помоћником директора Канцеларије за Косово и Метохију Душаном Јововићем отпутоваће на Велики петак у Јерусалим, да би наредног дана, учештвовали у молитвеном дочеку силаска Благодатног огња.
Благодатни огањ ће затим, у суботу, бити пренет из Тел Авива на Аеродром “Никола Тесла” у вечерњим часовима, а одатле уз свечану пратњу – до храма Светог Саве на Врачару.
Свечани дочек Благодатног огња биће организован испред храма Светог Саве уз постројену гарду Војске Србије, где ће бити предат патријарху Иринеју који ће га са свештенством и у присуству највиших државних представника поделити грађанима.
Из Београда, Благодатни огањ биће пренет у православне храмове на Косову и Метохији, а затим и у Подгорицу, Требиње, Бањалуку и Пакрац.

Поред Благодатног огња из Јерусалима се доносе и два часна крста, што представља наставак традиције њиховог доношења која је започета са благословом патријарха Павла 2006 године.
Ове године, како се наводи, један часни крст је намењен за манастирску цркву Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и биће предат 22. априла на 70-годишњицу пробоја Јасеновачког логора, а други је намењен храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима где ће бити предат 9. августа.
Огањ, кога називају и највећим чудом у Јерусалиму, појављује се сваке године уочи Ускрса, приликом молитве патријарха јерусалимског и све Палестине Теофила, у цркви Христовог Васкрсења.
Увек се наглашава се да се пламен пали сам од себе, односно да га не пали патријарх.
Патријарх улази у цркву чија су врата била запечаћена, након што су сва кандила у цркви погашена, а комисија утврдила да се у њој не налази ништа чиме би се вештачки изазвао пламен.
По уласку у цркву, патријарх чита нарочите молитве којима се, у име свих православних, моли распетом Христу да и ове године пошаље Свети Огањ, као сведочанство његовом васкрсења и као знак правоверности стада православног.
За православне хришћане силазак Благодатног огња, који се са снопова свећа које држи у рукама јерусалимски патријарх преноси верницима, потврда је истинитости Христовог васкрсења.
Организацију званичног учешћа српске делегације на Ускршњим свечаностима у Јерусалиму помогли су Фонд апостола Андреја Првозваног из Москве и Центар националне славе из Санкт Петербурга, док је преношење Благодатног огња специјалним авионом из Јерусалима у Београд организовао московски Фонд Светог Василија Великог.
Тањуг

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. http://w.w.w/ Клиентские базы данных тел +79133913837 Email:lidiaaksenov@gmail.com Узнайте подробнее!!!

Оставите коментар