Свети огањ стиже у Београд

  • Пламен са Христовог гроба први пут ће на Велику суботу бити пренет из Јерусалима у Србију. Свечани дочек огња биће организован у предвечерје Васкрса у Храму Светог Саве

dru-hram_620x0
Извор: Новости.рс

ЧУДОТВОРНИ пламен са гроба Исуса Христа, Свети огањ, први пут ће на Велику суботу бити пренет из Јерусалима у Србију. Свечани дочек огња биће организован у предвечерје Васкрса у Храму Светог Саве у Београду.

Како је јуче саопштено из београдске Патријаршије, пламен ватре која се на Велики петак појављује над Христовим гробницом пренеће делегација Српске православне цркве и државе, на чијем челу ће бити епископ славонски Јован и Душан Јововић, помоћник директора Канцеларије за КиМ. Пламен ће из Тел Авива бити допремљен на Аеродром „Никола Тесла“, одакле ће свечано бити пренет до Храма Светог Саве.

– Дочек огња биће организован у суботу у 23.30, а испред Храма ће, поред свештенства и верника, бити постројена и Гарда Војске Србије – кажу у Патријаршији СПЦ.

Црквена делегација ће, како се наводи, у Јерусалим отпутовати на Велики петак, а сутрадан ће учествовати у молитви крај Цркве Светог гроба у Јерусалиму где се, по традицији, пали огањ.

Свети пламен пали се на Велику суботу, а догађају сваке године пред црквом присуствују и представници свих других верских заједница у Јерусалиму. Јерусалимски патријарх проноси пламен кроз масу верника који њиме пале своје свеће, а потом се пламен преноси у друге крајеве света и домове верника.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар