СТОЛАЦ ЗАМЈЕНА ЗА БЛАЈБУРШКО ПОЉЕ: Поред некрополе Милорадовића биће служена миса усташама

  • Према писању портала www.stolac.co ове године неће бити масовног скупа на Блајбуршком пољу, али ће умјесто тога бити служене мисе у више мјеста, а по први пут и у Стоцу поред некрополе чувене српске лозе Милорадовића.

Снимак екрана портала stolac.co

У Аустрији је било више захтјева за забрану овог неонацистичког скупа, па је предсједник хрватског Сабора прошле седмице угостио прошле седмице надбискупа Желимира Пуљића како би се прецизирали детаљи око коемораЦије која ће бити одржана 14. маја уз традиционално покровитељство Републике Хрватске.

У саопштењу је истакнуто да ће се „тачна мјеста комеморације и детаљан план обиљежавања направити у договору са представницима Хрватскога сабора, Хрватске бискупске конференције и Почасног блајбуршког вода«.

Вице Вукојевић, предсједник Почасног блајбуршког вода, потврдио је да ће се 14. маја комеморација одвијати на четири локације.

–У Блајбургу неће бити масовног окупљања, али ће се служити црквена миса, а хрватски амабасадор у Аустрији Даниел Глунчић положиће ће вијенац покрај споменика жртвама – рекао је Вукојевић и додао да ће се комеморација одржати на загрфебачком гробу Мирогој, Удбини и по први пут у Стоцу.

Он је објаснио и зашто баш Столац.

– Столац је сједиште Требињско-Мрканске бискупије, из које је током и након Другог свјетског рата ликвидирано 17 посто грађанства. Из тог разлога Хрватски народни сабор тражи да миса буде и у Стоцу-  рекао је Вукојевић за портал www.stolac.co

 

Извор: www.stolac.co

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар