СРАМОТА! Одржана миса на православном гробљу у Завали

 • На конзервираним темељима цркве св. Петра у Завали прије 15 дана је прослављена света миса. Свету мису уочницу св. Петру, уз судјеловање вјерника и црквеног збора, славио је жупник дон Иван Бијакшић.

Фото: opcinaravno.ba

Остаци цркве св. Петра се налазе на археолошком подручју Црквина у Завали, које је проглашено националним спомеником БиХ. Због недовршених археолошких истраживања 1957., урађена су ревизиона истраживања под руководством др. сц. Сњежане Васиљ, проф. у времену од 2016.-2018. У току санације и конзервирања темеља пронађена је рељефна плоча олтарне преграде из тролисне цркве која датира из 9. стољећа и која се веже с већ откривеном каменом пластиком с богатим рељефима разноврсних апстрактних и фигуралних мотива предроманичке и романичке провецијенције, коју спомиње Хистифор Михајловић 1890. тадашњи игуман Манастира у Завали. Слична плоча је пронађена у пријашњим истраживањима и налази се у музеју у Требињу.

Фото: opcinaravno.ba

Ништа не би било чудно, да се споменути остаци цркве не налазе уз православно гробље у Завали, на само пар стотина метара од Манастира Завала. Сама катастарска честица до седамдесетих година прошлог вијека била је укњижена на СПЦ, да би тада, како наши извори казују била изузета из гробља и прекњижена на Општину Требиње због услова кредита кој је узет за финансирање пољопривредног добра Попово поље. Како је после рата наслиједник имовине постала новоформирана Општина Равно, тако су почеле и овакве срамне злоупотребе.

Ово није једини случај гдје католичка црква злоупотребљава туђа конфесионална добра. Наиме, сваке године на некрополи Радимља код Стоца, одржава се миса задушница за блајбуршке жртве.

Извор: Наша Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Шхаббан Reply

  Срамота?
  Па вода вам свети Грга деценијама браћу пратре на своја
  кандилања широм стратишта по Херцеговини, а сад наставља
  исту причу и свети Митар.Ако 20 година у свакој православној цркви виси пред олтаром бар један пратар за вријеме литургије
  зашто је ово срамота?
  Можда зато што дон није позвао Митра?
  Иначе, један поп из Требиња, Борис Ч. јуче ми је држао предавања да су он и пратри “ једно”

 2. Pingback: СРАМОТА! Одржана миса на православном гробљу у Завали

Оставите коментар