Срби из Опличића желе да обнове задужбину Храбрена-Милорадовића

  • Срби из херцеговачког села Опличићи у Федерацији БиХ, који су данас расути широм свијета, настоје да удахну нови живот својој светињи – храму Покрова Пресвете Богородице који је миниран и срушен на почетку рата 1992. године.

 

 

Ово село тешко је страдало и у Другом свјетском рату и током грађанског рата у БиХ од 1992. до 1995. године. Упркос свим недаћама, Срби из Опличића никада нису одустали од свог села и своје светиње. Сви заједно, малобројни повратници и они у расејању, имају велику жељу да обнове своју цркву на Петровнику.

Рашчишћавање рушевина храма започело је још 2006. године, као и чишћење и уређење гробља које је такође порушено. 2012. године дјелимично је обновљена зграда школе уз цркву у којој се све до данас обављају службе и окупљају Срби из Опличића. Слава Храма Покрова Пресвете Богородице је Павловдан (13. јул), када се у овом селу окупи највећи број мјештана.

Приликом чишћења рушевина храма пронађено је више црквених реликвија, књига и предмета који говоре о бурној и богатој историји херцеговачких Срба.

Према предању, храм Покрова Пресвете Богородице у Опличићима је задужбина чувене српске средњевијековне племићке породице Храбрена-Милорадовића. Црква је изграђена у средњем вијеку на земљи манастира Пресвете Богородице. На овом мјесту и данас постоји „Петров крст“ па цијели плато око цркве и извор уз цркву мјештани називају – Петровник.

Током историје, црква је више пута рушена и обнављана. Срби из Опличића обновиће је и овог пута, за славу предака и живот будућих генерација.

(БН)

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар