ЛУПЕЖ ЈЕ УВИЈЕК ЛУПЕЖ! Луко Паљетак о Србима и српској култури

 • Град Дубровник је одбио да изда дозволу Радио Телевизији Србије која је имала намјеру да сними филм о култури Срба у Дубровнику.

ЗА ПРЕСТИЖНУ НАГРАДУ НЕ СМЕТА МУ СРПСКА ЋИРИЛИЦА: Луко Паљетак на додјели награде „Алекса Шантић“ у Мостару (ФOTO: bljesak.info)

Према ријечима градоначелника Дубровника Мата Франковића у допису који је упутила РТС јасно су наведена имена истакнутих Срба римокатолика међу којима су: Руђер Бошковић, Влахо Буковац, Балтазар Богишић и многи други.

Хрвати су се веома узнемирили због новог Закона о културном наслеђу Републике Србије, по коме се дубровачка књижевност до 1867. године сматра подједнако српском, колико и хрватском културом.

Жестоке реакције и тешке ријечи појединих политичара нису ништа неуобичајено, али у вријеђању Срба овога пута најдаље је одмакао хрватски aкадемик и дубровачки пјесник Луко Паљетак.

– Нисам читао закон, али нека Срби узму све што немају.  Знам ту њихову тенденцију и тежњу јер то раде већ годинама, али се не бих на то обазирао. Лупеж је увијек лупеж и доказивати да је украо нешто што није његово непрестано значи заправо бранити себе од нечега од чега се не треба бранити. Ионако, они који то тврде сами савршено знају да то није тако. Ни држава ни Министарство, нико на то не би требао реагирати јер је то бесмислица, као што је бесмислица да је Ђоковић “спаситељ свијета” или “други Христ”, као што је бесмислица да је арамејски пријевод са српског. Тиме се не треба нити вриједи бавити, то је чиста бесмислица. Чим се почнеш тиме бавити, онда ће онај трећи који то проматра помислити да неког “врага” у томе ипак има – поручио је Паљетак.

Прочитајте још:
СРПСКО ДРУШТВО ЗАДУЖБИНА: Луко Паљетак, Шантићева награда и једна превара приликом превођења

Мостарски свештеник Радивоје Круљ на свечаности поводом додјеле књижевне награде „Алекса Шантић“ која је уручена Луку Паљетку (Фото: bljesak.info)

Занимљиво је да Паљетку није сметало да се 2018. године у Мостару окити Шантићевом наградом.  Истина, и сам је био изненађен како је међу гомилом сјајних српских пјесника избор пао на њега, посебно зато што је српска јавност жучно реаговала на чињеницу да је Паљетак свега неколико мјесеци прије тога од хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић добио награду која носи име др Анте Старчевића, творца усташке идеологије.

Прочитајте још:
ХЕРЦЕГОВЦИ У СРБИЈИ: Чиме је Паљетак заслужио Шантићев шешир?

Награду Алекса Шантић додијело му је Српско просвјетно културно друштво „Просвјета“ на чијем челу је тада био мостарски свештеник Радивоје Круљ.

ИЗВИЊЕЊЕ ДО 22. ЈАНУАРА 2022. ГОДИНЕ НИЈЕ ОБЈАВЉЕНО НА ЗВАНИЧНОМ САЈТУ ЕПАРХИЈЕ ЗХиП: Факсимил извињења објавили су поједини медији из Федерације БиХ (снимак екрана klix.ba)

Познат као човјек међурелигијског дијалога и високе толеранције недавно је  у име владике Димитрија и свих свештеника Епархије ЗХиП упутио осуду Србима у Гацку због непримјерених навијачких пјесама које су пуштане са разгласа поводом прославе Светог Стефана и Дана Републике Српске.  

БОРАЦ ПРОТИВ НАЦИОНАЛИЗМА: Свештеник Радивоје Круљ потписник писма подршке мостарском муфтији (Снимак екрана topportal.info)

 

КАО ПОРУЧЕНО: Писмо из Мостара је добродошло федералним медијима који су га искористили у кампањи против прославе Дана Републике Српске (снимак екрана klix.ba)

 

Вријеме ће показати да ли ће увреде упућене српском народу које је изговорио добитник Шантићеве награде изазвати реакцију оних који су Паљетку додијелили награду са именом највољенијег херцеговачког пјесника.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Шхаббан Reply

  Није Паљетак ни близу Лупеж
  колико су лупежи који благосиљају кољаче. Луко је Хрват и брани своје.
  Фра Грга, фра Митар и овај дубровачки српски фра поп, су далеко већи лупежи
  и лопурде него Луко.
  Обучени у свештеничке мантије,раде оно што никад нико у историји било које православне цркве није радио.Али , ето они су народни пастири, и воде глупе срБско овчурине у амбис.

  Све ће то Митарашин Несдостојни благословом позлатити.

Оставите коментар