ХРАМ СВЕТОГ САВЕ У ФОЧИ: Први пут од Другог светског рата служена Света тајна јелеосвећења

  • У православном храму Светог Саве у Фочи први пут је од Другог свјетског рата служена Света тајна јелеосвећења, којој је присуствовао велики број вјерника.

Manastir-750x519

Извор: Срна
„Изненађени смо великим бројем вјерника. Према нашим процјенама, на служби је било око 1.000 вјерника“, рекао је старјешина храма Ненад Тупеша након синоћње службе.

Света тајна јелеосвећења, која се обично служи једном годишње уз Велики пост, састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освештаним уљем путем којег, према православном вјеровању, дјелује Божија благодат за оздрављење болесника, а болест овдје подразумијева обољење душе или тијела.

„Света тајна јелеосвећења назива се и тајном тијела, јер, према ријечима Светог апостола Јакова, ако ко болује да дође презвитерима црквеним или да позове презвитере црквене да учине молитву над њим, да га помажу уљем и молитва ће спасити болујућег и ако је гријех учинио опростиће му се“, објаснио је Тупеша.

Он је нагласио да је пун храм показао велику црквену свијест народа. „Тајну је служило седам свештеника, извршено је седам помазивања вјерника освештаним уљем са читањем седам јеванђеља и разрјешне молитве на крају чина“, рекао је Тупеша, најавивши да ће се од идуће године Света тајна јелеосвећења служити на Велику сриједу.

Он је напоменуо да се вјерници за ову тајну припремају постом, молитвом и исповијешћу, а да је потом потребно да приступе Светој тајни причешћа.

Служба је трајала дуже од два часа, а вјерници су претходно свештеницима доносили спискове укућана и родбине, те у храму остављали уље.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар