Петокрака није у моди: Након Билеће и Столац уклања партизанска обиљежја

  • Споменици Народно-ослободилачкој борби нестају из Херцеговине. Након Билеће, на реду је Столац.

ravnogorski-park-u-bileciИзвор: ФТВ

Покушаји ревизионизма и уклањања трагова антифашистичке прошлости наилазе на осуде. Али не и већине у општинским властима.
Власти Стоца су донијеле одлуку о уређењу гробља из Другог свјетског рата, којом се отварају врата за уклањање споменика Народно-ослободилачкој борби у том граду, јавља ФТВ.
Начелник Општине Стјепан Бошковић није хтио коментарисати , а представници Удружења НОБ-а страхују како ће први на удару бити остаци великог споменика с костурницом у центру Стоца.
Но, уклањање споменика НОБ-у није столачки ексклузивитет. На мјесту гдје је стајала спомен-плоча Десетој херцеговачкој бригади у центру Билеће – како кажу Билећани, бригади која је у Другом свјетском рату ослободила Сплит – изграђен је Равногорски парк. Уклоњена плоча ће бити постављена у оближњи Парк народних хероја.
О премјештању партизанског обиљежја ради подизања споменика четницима у Билећи се слажу и Општина и СУБНОР.
“Имамо парк равногорског покрета, имамо парк партизанског покрета – то су само поруке мира да се никад више не разјединимо”, објашњава Миљан Алексић, начелник Опћине Билећа.
Равногорски парк у Билећи и одлука којом се омогућују измјештања партизанских спомен обиљежја у Стоцу указују на то да уклањање трагова антифашистичке традиције Херцеговине прераста у тренд.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар