Шта се крије иза вијести о Арапима који купују земљиште у Херцеговини?

  • Најприје у мостарским, а затим и у осталим босанскохерцеговачким медијима, појавила се информација да Арапи купују земљу у Херцеговини. Интересовање, за сада анонимних купаца из Саудијске Арабије, изазвало је различите реакције у јавности.

arapi

Док неки у Херцеговини тврде да је ријеч о непровјереним информацијама, јер нема конкретних података о наводним купцима из Арабије, други негодују, а трећи кажу – нека се инвестира , па било ко да је у питању.
Све је почело након што је у једним мостарским дневним новинама објављен оглас у којем купац тражи 500 дунума земљишта за узгој органске хране.
“Процурила” је инфорамција да иза огласа стоји агенција за некретнине из Сарајева, која заступа, за сада анонимне купце из Саудијске Арабије. Позивом на број из огласа и сами смо се у то увјерили.
Сазнали смо да се траже парцеле минимално 50 -100 дунума у комаду , а купац би платио једну марку по квадратном метру.
Да ли ће заиста на једној од оваквих парцела Арапи узгајати органско воће и поврће, о томе нема довољно провјерених података. Ипак и сама информација да та могућност постоји изазвала је подијељена мишљења у јавности.
Јурица Гудељ, главни уредник једног од најпопуларнијих мостарских портала сматра да су Арапи тренутно занимљив медијски производ и да се отуд диже сва прашина. Чим се помене да су у близини неки Арапи , одмах се узбуне духови- каже Гудељ .
– Негативно се некако везују, ево видјели смо и ово у Зворнику. Мишљења сам да се не бисмо требали плашити Арапа, него обраћати пажњу на наше комшије, рекао је Јурица Гудељ, главни уредник портала Дневник.ба.
Грађани Мостара, као и у већини ствари, и у овом случају -подијељени.
Да ли ће се тренд који је увелико посљедњих година завладао у околини Сарајева, гдје су Арапи купили стотине хектара земљишта и никла цијела насеља са десетинама кућа, пресликати и на јужније крајеве?
Сигурно је да неискориштеног земљишта у Херцеговини има на претек и да је потпуно отворен пут анонимним купцима, у овом случају Арапима, да постану њени власници.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар