На дну Билећког језера потопљен је крај који крије многе тајне! (ВИДЕО)

  • На дну језера налазе се напуштена села, која су евакуисана приликом градње хидроцентрале Требиње И. Заједно са селима, вода је потопила и споменике прошлости: гробља, путеве и цркве

jezero-620x350

Кад се од Гацка крене кроз Билећу, ка Требињу и Херцег Новом, одједном испред очију “пукне” непрегледна водена површина – Билећко језеро. Оно се налази на реци Требишњици (код Билеће) у Републици Српској. Пролазници имају утисак да оно нема крај, а како и не би када је површина језера око 33 километра квадратних. Ипак, оно по чему се разликује од многих других језера јесте начин на које је настало и велика тајна коју крије.

Наиме, ово вештачко језеро је настало изградњом бране Гранчарево на реци Требишњици близу града 1968. године. Брана је висока 123 метра, а широка у врху 439 метара. На дну језера налазе се напуштена села, која су евакуисана приликом градње хидроцентрале Требиње И.

Подизањем воде потопљене су куће и имања из села Паник, Орах, Чепелица, Задубље и Мируше.

Заједно са селима, вода је потопила и споменике прошлости: гробља, путеве и цркве. Међу њима је и манастир Косијерево, као и многи културно-историјски споменици.

На дну овог језера крије се заправо читаво једно насеље које у себи чува дух прошлости, и које би могло да исприча гомилу невероватних прича.

Због изградње бране Гранчарево на Требишњици и стварања акумулационог Билећког језера, манастир Косијерево премештен је на нову локацију у село Петровићи у Бањанима. У свом поседу ово светилиште имало је око 3.000 хектара земље, своје млинове, а у склопу порте налазила се и болница.
После 1946. године бивша комунистичка власт одузела му је готово целокупну имовину, а после премештања манастиру је остала само невелика порта и пола хектара неплодне земље.

Што се Билећког језера тиче, оно као и цели слив Требишњице, обилује изузетним локалитетима за роњење. То језеро је изузетно популарно код спортских ронилаца који у његовим дубинама могу да виде читаво једно место – куће, путеве, цркве, гробља, али и фантастични крашки подводни рељеф.

Поред ронилаца, Билећко језеро је и омиљена дестинација рибиловаца.

Али не само њих – ту многи Билећани и путници намерници воле да се брчну лети, јер имају утисак као да су на мору – које има слатку воду.

Извор: (Требињеданас/ Телеграф.рс / Б . Б.)

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар