11 ГОДИНА ОД СМРТИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: Народ га за живота сматрао светим, а процес канонизације још није покренут

  • Највољенији српски духовник патријарх Павле преминуо је 15. новембра 2009, а наредна четири дана бескрајна река људи се даноноћно клањала његовом одру у београдској Саборној цркви.

Дан када је патријарх сахрањен био је један од најтиших који је Београд упамтио, мада је у погребној поворци било више од 600.000 људи. По свом завештању, сахрањен је у порти Манастира Раковица.

Срби су га још за живота сматрали за свеца, а у прилог захтевима да за свеца буде и званично проглашен иду и сведочења верника о чудима која се дешавају на његовом гробу. Људи се куну да им је молитва над његовим моштима помогла при оздрављењу.

Међу њима је и брачни пар из Косјерића, чијем је сину са 12 година откривен најпрогресивнији карцином остеосарком у потколеници, а управо му је молитва над гробом патријарха Павла помогла у оздрављењу.

Они који долазе бар једном месечно на месту где почива омиљени српски патријарх тврде да је он тај који овај народ окупља и који чува част Цркве. Уверени су да је светац, јер кад год дођу осете неку благодет.

Чуло се и да се поред гроба десило велико чудо. Према сведочењу игуманија и неких верника, један човек који је био инвалид устао је и проходао.

Верница која живи недалеко од манастира Раковица, рекла је да је једном обишла гроб патријарха и да је још на улазу у порту видела да гроб светли црвеном стелошћу.

Покојни патријарх Павле због ауторитета и личног сведочења вере био је један од најомиљенијих црквених поглавара међу верницима СПЦ кога су многи називали ”живим свецем”.

У јавности је познато да је био веома скроман и штедљив, па је тако сам себи шио одежде или поправљао ципеле.

Патријарх Павле се возио трамвајем са народом, шетао са студентима кроз кордон полиције, помагао људима током злосрећних година и на Косову и Метохији и у Хрватској где је провео део живота, а остао је са народом и у њему и када је преминуо. То је неоспорна чињеница и осећај сваког становника овог поднебља, био он верник или не.

Ипак, и поред свега што народ мисли о њему, поред сведочења о чудима, наших жељи и молитви, још нико није покренуо званичан поступак канонизације патријарха Павла.

Мондо

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар