НАЧЕЛНИК ЧАПЉИНЕ ПОТВРДИО: У најам се даје само општинско земљиште у Пребиловцима!

  • До сада је на подручју мјесне заједнице Пребиловци извршена само једна додјела земљишта површине 4,5 хектара. Наведену површину је у најам добио Бранко Екмечић, који је домицилни становник Пребиловаца, наводи начелник општине Чапљина Смиљан Видић

Slika-13
Начелник општине Чапљина Смиљан Видић потврђује да је ова општина почела да даје у најам физичким лицима земљиште на подручју мјесне заједнице Пребиловци, али само оно које је у општинском власништву.

Видић наводи за Срну да су неистините тврдње предсједника Управног одбора Српског националног друштва /СНД/ „Пребиловци“ Миленка Јахуре да се „у земљишној књизи-грунтовници ово земљиште и сада води као власништво Пребиловчана, међу њима и стотина породица истријебљених директно или одложено у геноциду Независне Државе Хрватске /НДХ/ 1941. године“.

Јахура је у изјави за Срну упозорио да је општина Чапљина, без икакве најаве или претходног огласа на званичном сајту, почела да дијели земљиште физичким лицима на платоу у Пребиловцима, сјеверозападно од Храма Васкрсења Христовог, које је вјековна баштина Пребиловчана.

Коментаришући Јахурине тврдње, Видић каже да општина у најам даје само земљу која је у општинском власништву.
„До сада је на подручју мјесне заједнице Пребиловци извршена само једна додјела земљишта површине 4,5 хектара. Наведену површину је у најам добио Бранко Екмечић, који је домицилни становник Пребиловаца“, наводи Видић.

Он прецизира да је, на основу плана Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Херцеговачко-неретванског кантона, општина Чапљина почела са додјелом земљишта у најам.

„Тај процес траје скоро годину дана, а интензивиран је у посљедњих неколико мјесеци због велике заинтересованости за сађење љековитог биља. У најам се додјељују површине које до сада нису биле обрадиве. На овај начин дајемо шансу свима који желе да раде, а истовремено се култивише до сада необрадиво земљиште“, каже Видић.

Он напомиње да је на подручју Пребиловаца један дио земљишта у приватном, а други у општинском власништву.

„Садашња локална власт у Чапљини, на чијем сам челу, има добре односе са свима који овдје живе, без обзира на припадност овом или оном народу или вјери. Бројни су примјери пројеката који се односе на повратнике у којима се општина појављује као носилац пројекта или као суфинансијер“, наводи Видић.
Он подсјећа да је општина Чапљина активно учествовала у изградњи Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима, као и у организацији самог освештања Храма 8. августа прошле године.

„Тог дана сам имао задовољство, уз предсједника /ХДЗ-а БиХ Драгана/ Човића и моје најближе сараднике, дружити се са највишим црквеним великодостојницима из цијеле Европе“, каже Видић.

Он напомиње да је општина раније новчано помогла обнову православне цркве у Чапљини која је током рата била запаљена и најављује да је сљедећи пројекат који општина планира да уради, уз помоћ донатора, изградња игралишта за мали фудбал у Пребиловцима.

„Ми не градимо суживот, ми овдје градимо живот. Желимо живјети, не једни поред других, него желимо живјети заједно!“, поручује Видић.

Јахура је, у име СНД „Пребиловци“, навео за Срну да је задовољан што је начелник Видић дао одговор и да се нада да ће давање у закуп пребиловачког земљишта бити обустављено.

Он сматра да Видићев одговор потврђује да се то земљиште издаје у закуп, а да јавност за то сазнаје на основу изјаве начелника, које не би званично било да није било реаговања СНД „Пребиловци“.

Међутим, Јахура каже да га збуњује то што начелник помиње да је спорно земљиште државно, а не само посјед, јер је до недавно било укњижено као „кметска селишта“, колективно власништво Пребиловчана.

„Осим овога, Пребиловци имају и низ еколошких и имовинско-правних проблема“, рекао је Јахура и појаснио да је ријеч о раскопавању корита Брегаве, као и девастацији Хутова блата.

Он је указао да шљункара ствара буку и прашину на мање од километра од центра села у чијем је атару, те да су имања у рату пресјечена путевима које је градило Хрватско вијеће одбране

 Приредио: Дарко ТЕРЗИЋ
Извор: Јадовно/Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар