Ана Гајић: Гацко ће дочекати „трећу срећу” и титулу!

  • Средњи блокер ЖОК Гацко открива за СХ: Прошле године нисмо били психички довољно јаке за финале, ове године недостајала је „дужа клупа”, али догодине…

 

ana gajic 1

разговарао: Трифко Ћоровић
фото: приватна архива

У ексклузивном разговору за Слободну Херцеговину, Ана Гајић, средњи блокер у ЖОК Гацко, открива да јој ласка недавна анкета по којој је званично друга одбојкашица у БиХ, али и да тиме има још већу обавезу да у будућности пружа још боље партије.
Сматра да је у финалу Гачанкама недостајала „мало дужа клупа”. Ипак, она је оптимиста и вјерује да ће наредне сезоне бити ново финале и – „трећа срећа”. Упркос сјајним резултатима на спортском пољу, Ана је студент Факултета политичких наука у Београду и труди се да најбоље од себе подари у свим сферама свог интересовања.

Када си почела да тренираш одбојку и од кога си наслиједила љубав према спорту ?
– Одбојку сам почела да тренирам са 9 година, а прије тога сам се бавила спортским плесом. Одувијек су ме привлачили тимски спортови. Тата се професионално бавио фудбалом, али сам се ја одлучила за одбојку.
Ко ти је био први тренер, а који је највише утицао на твој играчки развој?
– Мој први тренер био је Горан Савић, код њега сам направила прве одбојкашке кораке и он је на мене пренио љубав према одбојци. Одредио је да играм на позицији средњег блокера и до данас сам остала на тој позицији. Тренер који је највише утицао на мој играчки развој, као и на то да останем у овом спорту јесте мој садашњи тренер Иван Маљевић. Сарађујемо већ седам година. Захваљујући њему у клубу влада веома пријатна и фамилијарна атмосфера.

ana gajic 2
Одбојка је тимски спорт, ипак ти си једина из Гацка ушла у избор за најбољу одбојкашицу лиге. Колико ти та чињеница годи, а колико оптерећује?
– Наравно да ми та чињеница импонује, али с друге стране постоји и оптерећење, јер све то треба оправдати, што није нимало лако поред осталих сјајних играчица из мог клуба.

Другу сезону сте на корак од титуле. Шта недостаје Гацку да освоји шампионску круну?
– Сматрам да је прошле године главни разлог била психичка баријера коју смо саме себи наметнуле, обзиром на то да су Брчанке годинама биле доминантније. Овај пут смо то превазишле и одиграле неколико одличних утакмица са њима у којима су тек нијансе пресудиле. Њихова велика предност дугачка клупа. Доста мечева је одиграно у пет сетова, а ту су оне имале велику предност на клупи, док је нас стизао умор.

Какви су услови у Гацку, да ли размишљаш о промјени средине?
– Презадовољна сам условима, планирам да и наредну сезону останем у Гацку: надам се да ћу то све ускладити са школовањем.

ana gajic
Колико је могуће ускладити школу и спорт?
– Осим што тренирам, студент сам Факултета политичких наука у Београду. Водим се паролом „ко жели нешто да уради наћи ће начин и вријеме, ко не жели наћи ће изговор”. Самим тим сматрам да је могуће ускладити школу и спорт, иако то захтјева доста жртвовања и одрицања.

Да ли одбојка захтјева и посебан режим исхране?
– Одбојка је динамичан спорт који захтјева снагу и издржљивост. По мени, исхрана има два задатка. Први је да се мишићи „напуне” енергијом, а други је контрола тјелесне тежине. Веома је важно обратити пажњу на то да однос угљених хидрата, масти и протеина буде избалансиран, а осим тога повести рачуна и о уносу минерала и витамина. Имам свој програм кога се придржавам, али искрено, понекад се деси и да га прекршим.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар