БЕОГРАД. 28. ЈАНУАР 2023. ГОДИНЕ: Пројекција документарног филма „Пут Срба са Неретве“ (ВИДЕО)

  • У суботу 28. јануара 2023. године са почетком од 20 часова у свечаној сали београдске општине Стари Град (Македонска 42) биће приказан документарни филм Стевана Салатића.

Филм свједочи о судбинама људи који су у погрому Срба из долине Неретве напустили своја огњишта и спас од рата потражили широм региона и свијета.

Филм је сабрао 13 животних прича људи који су 1992. године били међу 35.000 Срба из долине Неретве који су били принуђени да напусте своја огњишта и спас од рата потраже широм региона и свијета.

Аутор филма Стеван Салатић сматра да се у тим причама може пронаћи сваки Србин Мостарац који је тих година корачао путем Срба са Неретве.

Како је објаснио  његова је жеља била, као рођеног Мостарца да на 30. годишњицу погрома Срба из долине Неретве направи трајно свједочанство о судбинама људи којима је ратни вихор промијенио животе.

– Ријеч је о једној великој избјегличкој колони која је једна од четири велике избјегличке колоне и погрома која су Срби преживјели у протеклом рату. Поред `Олује`, косовског погрома и погрома из Сарајева ово је четврти највећи погром и желио сам да оставим један траг јер је до сада врло мало на ту тему речено –  рекао је Салатић на једној од претходних промоција

Филм је инспирисан поруком Милоша Црњанског „Има сеоба, смрти нема“.

Улаз је бесплатан. Добродошли!

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар