ТРЕБИЊЕ, 25. СЕПТЕМБАР 2018. ГОДИНЕ: Изложба „Година Саве Мркаља“

  • У Музеју Херцеговине у Требињу у уторак 25. септебра у 20 сати биће отворена изложба о Сави Мркаљу (Сјеничак на Кордуну 1873 – Беч 1833.) реформатору српске ћирилице и српског језика. На отварању ће говорити проф. др Душко Певуља, са Филолошког факултета у Бањалуци, и Драган Крошњар, предсједник Крајишког културног центра „Свети Сава“, такође из Бањалуке.

Изложба је организована у оквиру обележавања Године Саве Мркаља и два јубилеја 235 година од његовог рођења и 185 година смрти. Заједнички су је реализовали Српско удружење „Ђирилица“ из Требиња и Музеј Херцеговине уз помоћ Удружења крајишких Срба „Прело“ из Чикага.

Циљ изложбе је, како истичу организатори, да се овом неправедно потиснутом великану српскога језика одужимо и покренемо одговорне на размишљање зашто се његово име запоставља у образовном систему.

Ове године изложбе су организоване у Београду, Старој Пазови, Војнићу, Чикагу и Оквилу, а поред ове прве у Републици Српској највљена је у Бања Луци и у његовом родном месту Сјеничаку (Република Хрватска) где ће се одржати централна свечаност обележавања „Године Саве Мркаља“. У Сјеничаку ће на месном српском храму за Свету Петку бити откривена и споме-плоча.

Изложба садржи 30 паноа поређаним азбучним редом и прати Мркаљев живот и рад и утицај на развој српског језика, књижњевноти и уметности од његових савременика до данашњег дана. Настала је у сарадњи са Историјским архивом из Панчева и Удружењем Крајишника. Аутор изложбе је проф. Милица Грбић.

Изложба ће бити отворена 10 дана.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар