СЛОБОДАНКА ТАНОВИЋ – ШКОРО: Одбранимо гробове Придворачких мученика у Подгливљу

  • На мејл Слободне Херцеговине стигло је саопштење предсједнице Одбора за подизање заједничког спомен обиљежја Придворичким мученицима Слободанке Тановић – Шкоро, које објављујемо уз незнатна скраћења.

     

Све потомке страдалих православних Срба од стране усташа у Другом свјетском рату, као и све грађане Требиња, Старе Херцеговине и Републике Српске желим да обавјестим, да је директор АД Комунално предузеће Требиње Недељко Ламбета, самовољно – без сагласности Скупштине Града Требиња и 16 породица – потомака страдалих, узурпирао гробове Придворачких мученика у гробљу Подгливље да би саградио десет нових гробница 30. јуна 2020.године, у комерцијалне сврхе.

Комерцијализацијом гробова Придворачких мученика, у којима су били пуних 79 година, негира се ратни злочин који су починиле усташе у Другом свјетском рату и скрнави се простор око спомен обиљежја у изградњи.

Светиње треба бранити свим средствима. Поднијела сам кривичну пријаву Окружном јавном тужилаштву у Требињу са свим доказима 02. јула 2020. године против узурпатора гробова „Придворачких мученика“.

О узурпацији гробова Придворачких мученика обавјестила сам епископа Захумско-Херцеговачког Димитрија Рађеновића и Свети архијерејски Синод Српске православне Цркве.

Окружном јавном тужилаштву у Требињу доставила сам фотографију број 1 помена у гробљу Подгливље из јуна 2017. године, фотографију број 2 из јуна 2018 године на којој се виде три отворена гроба, што је урадио у сврху есхумације Јоцо Ружић, унук Алексе Соколовића, затим двије фотографије новосаграђених гробница и разбацаних костију које је урадио Жељко Шакота, унук Бошка Шакоте, 02. јула 2020.године, као и моје три скице потпуно прецизне скице лица мјеста.

У овом кривичном предмету, нису предмет породичне гробнице, него гробови страдалих православних Срба-цивила над којима је почињен страшни ратни злочин.

Основном суду у Требињу поднијела сам захтјев 19. августа 2020. године – на Преображење Господње да донесе Привремену мјеру забране права располагања и отуђења гробова Придворачких мученика до коначне одлуке Окружног јавног тужилаштва у Требињу.

Недељко Ламбета је 10. јула 2020.године, дао исказ у коме тврди да нове гробнице нису саграђене на гробовима Придворачких мученика, а преко скице лица мјеста обмањује службена лица Полицијске управе Требиње да није скрнавио простор око спомен обиљежја у изградњи.

Ламбета је у свом исказу увриједио потомке страдалих Придворачких мученика са тврдњом да нису власници земљишта у гробљу, па  самим тим да и не треба ништа да се питају.

Гробови Придворачких мученика не припадају Ламбети, већ због ратног злочина припадају православном српском народу који не смије да заборавља своје мученике, како је то својевремено замислио комунистички идеолог Владо Шегрт. Због тога тражим да надлежне институције хитно реагују и пониште антихришћански и антицивилизацијски чин Недељка Ламбете из Требиња.

Надам се да ће се надлежне институције огласити на вријеме. О њиховим одлукама обавјестићу јавност у Требињу, Старој Херцеговини и Републици Српској.

Што се тиче спомен обиљежја у изградњи, очекујем да на споменику буду исписана имена и презимена Придворачких мученика, страдалих у ратном злочину, као и имена  починиоца усташког злочина геноцида које су препознали: Васо Поповчевић, Јово-Вуле Влачић и Јефто Шкоро који су побјегли са Придворачке јаме у ноћи 23.јуна 1941. године.

Народ који није у стању да одбрани достојанство страдалих у ратном злочину геноциду, нема будућност. Напад на светиње у Црној Гори треба да буде опомена за све нас. Још једном позивам да одбранимо светиње, гробове Придворачких мученика у гробљу Подгливље.

Слободанка Тановић-Шкоро
Одбор за подизање заједничког спомен обиљежја Придворичким мученицима

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар