ПОТОМЦИ ПРИДВОРАЧКИХ ЖРТАВА: Комерцијализацијом гробних мјеста српских мученика негира се усташки злочин

  • На адресу редакције Слободна Херцеговина стигло је саопштење које је у име Одбора за подизање спомен обиљежја Придворачким мученицима потписала Слободанка Тановић Шкоро.

 

У саопштењу се подсјећа да су усташе починиле бруталан злочин на Придворачкој јами 23. јуна 1941.године. Том приликом убијено је 13 цивила православних Срба ( Бошко Шакота, Обрен Стијачић, Јаков Миљановић, Михајло Андријашевић, Божо Пиџула, Милорад Пиџула, Благоје Ђурић, Ђорђе Ћурић, Јово Маџар, Трифко Бабић, Стево Миљковић, Лазар Кукурић и Алекса Соколовић).

Одбор подсјећа да је доктор Новица Краљевић организовао вађење посмртних остатака из Придворачке јаме 6. октобра 1941. године.

– Страдалници су један поред другог сахрањени 6. октобра 1941. године у гробљу Подгливље, на локацији од садашњег зида који одваја спомен костурницу објешених православних Срба-цивила у Првом свјетском рату до старог крста. Тих 13 гробних мјеста било је заравњено и без обиљежја пуних 75 година.  Есхумација скелетних остатака, уз надзор доктора Дражена Дамајанука, обављена је 9. и 10. јула 2019. године. ДНК анализа урађена је у Заводу за судску медицину Републике Српске 10. јануара 2020. године, а убрзо након тога 25. фебруара 2020. године започела је градња заједничког спомен обиљежја Придворачким мученицима – наводи се у саопштењу.

Посебно се истиче да гробна мјеста у којим су били сахрањени православни Срби 6. октобра 1941. године представљају доказ о почињеном усташком злочину.

– Управо због те чињенице гробна мјеста страдалих православних Срба-цивила не могу се отуђивати нити продавати трећим лицима. Према нашим сазнањима, током пандемије корона вируса саграђено је у комерцијалне сврхе десет гробних мјеста за трећа лица.  Пошто су повређена права потомака страдалих придворачких мученика обратили смо се Окружном тужилаштву у Требињу са захтјевом да се спроведе хитна истрага, утврди одговорност и отклони почињена штета. Желимо да се обустави свако даље скрнављење гробних мјеста придворачких мученика као и простора око гробних мјеста. Комерцијализацијом гробних мјеста придворачких мученика негира се усташки злочин који је почињен 23. јуна 1941.године, што представља саучесништво – стоји у саопштењу које је потписала предсједница Одбора за подизање спомен обиљежја Придворачким мученицима Слободанка Тановић Шкоро.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар