Слободна Херцеговина » ПОТОМЦИ ПРИДВОРАЧКИХ ЖРТАВА: Комерцијализацијом гробних мјеста српских мученика негира се усташки злочин

ПОТОМЦИ ПРИДВОРАЧКИХ ЖРТАВА: Комерцијализацијом гробних мјеста српских мученика негира се усташки злочин

  • На адресу редакције Слободна Херцеговина стигло је саопштење које је у име Одбора за подизање спомен обиљежја Придворачким мученицима потписала Слободанка Тановић Шкоро.

 

У саопштењу се подсјећа да су усташе починиле бруталан злочин на Придворачкој јами 23. јуна 1941.године. Том приликом убијено је 13 цивила православних Срба ( Бошко Шакота, Обрен Стијачић, Јаков Миљановић, Михајло Андријашевић, Божо Пиџула, Милорад Пиџула, Благоје Ђурић, Ђорђе Ћурић, Јово Маџар, Трифко Бабић, Стево Миљковић, Лазар Кукурић и Алекса Соколовић).

Одбор подсјећа да је доктор Новица Краљевић организовао вађење посмртних остатака из Придворачке јаме 6. октобра 1941. године.

– Страдалници су један поред другог сахрањени 6. октобра 1941. године у гробљу Подгливље, на локацији од садашњег зида који одваја спомен костурницу објешених православних Срба-цивила у Првом свјетском рату до старог крста. Тих 13 гробних мјеста било је заравњено и без обиљежја пуних 75 година.  Есхумација скелетних остатака, уз надзор доктора Дражена Дамајанука, обављена је 9. и 10. јула 2019. године. ДНК анализа урађена је у Заводу за судску медицину Републике Српске 10. јануара 2020. године, а убрзо након тога 25. фебруара 2020. године започела је градња заједничког спомен обиљежја Придворачким мученицима – наводи се у саопштењу.

Посебно се истиче да гробна мјеста у којим су били сахрањени православни Срби 6. октобра 1941. године представљају доказ о почињеном усташком злочину.

– Управо због те чињенице гробна мјеста страдалих православних Срба-цивила не могу се отуђивати нити продавати трећим лицима. Према нашим сазнањима, током пандемије корона вируса саграђено је у комерцијалне сврхе десет гробних мјеста за трећа лица.  Пошто су повређена права потомака страдалих придворачких мученика обратили смо се Окружном тужилаштву у Требињу са захтјевом да се спроведе хитна истрага, утврди одговорност и отклони почињена штета. Желимо да се обустави свако даље скрнављење гробних мјеста придворачких мученика као и простора око гробних мјеста. Комерцијализацијом гробних мјеста придворачких мученика негира се усташки злочин који је почињен 23. јуна 1941.године, што представља саучесништво – стоји у саопштењу које је потписала предсједница Одбора за подизање спомен обиљежја Придворачким мученицима Слободанка Тановић Шкоро.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина