СЛОБОДАНКА ТАНОВИЋ ШКОРО: Опструкције градње спомен обиљежја жртвама Придворичке јаме исте су као и у вријеме Влада Шегрта

  •  У Придворцима данас је служен парастос за 13 Срба које су усташе бациле у Придворачку јаму у ноћи 23. на 24. јун 1941. године.

 

Са мјеста стратишта тројица Срба успјела су да побјегну и упозоре остало становништво.

Парастосу су присуствовали потомци страдалих Срба који су указали на свирепо и стравично страдање Срба из Придвораца и Требиња прије 78 година, те истакли да спомен-плоча и капела код Придворичке јаме опомињу шта се догодило те страшне ноћи.

Највише их, кажу, боли неправда што муслимани потпомогнути усташама никада нису кажњени за недјело које су починили над својим комшијама Србима.

Слободанка Тановић-Шкоро испред потомака страдалих истакла је да су покренули иницијативу да се изврши ексхумација Придворачких мученика и ДНK анализа оних који су покопани у гробру у Подгљивљу без крста, како би могли утврдити њихов идентитет и како би на истом мјесту могли да подигну заједничко спомен обиљежје за ове мученике.

Слободанке Тановић – Шкоро: Комунисти су вишевјековну државотворну традицију српског народа додијелили башибозлуку и усташама

Злочин су починиле локалне усташе-муслимани, који су похватали голоруке угледне требињске домаћине који су им вјеровали, па их звјерски побили изнад Придворачке јаме и у њу побацали. Кад су се рђа и фукара дочепале власти 01.јуна 1941.године, одмах су почели да остварују план системског истребљења православних Срба-цивила, у старој Херцеговини. Трагичног, али изузетно значајног 23. и 24.јуна 1941.године страдали су православни Срби-цивили Поповог поља и Бобана на јами „Јагодњача – Ржани до“ и православни Срби-цивили Требиња на „Придворачкој јами“.

Усташко системско истребљење јединог државотворног народа у старој Херцеговини, од 01.јуна до 24.јуна 1941.године, покренуће избјегличке Србе у антиусташки устанак 24.јуна 1941.године у шест срезова старе Херцеговине: Невесиње, Гацко, Столац, Билећа, Љубиње и Требиње. На основама вишевјековне устаничке традиције, рађа се у немогућим условима, аутентична и самоорганизована српска народна устаничка војска. Српска народна устаничка војска одбранила је православни српски народ у великим збјеговима старе Херцеговине у времену од 24.јуна до 01.септембра 1941.године.

Ратни злочинац Владо Шегрт, и његова злочиначка организација „СУБНОР“, бетонирали су јаму „Јагодњачу“ 1962.године, а „Придворачку јаму“ претворили у депонију за смеће.

Трећу војску–српску народну устаничку војску старе Херцеговине су поништили и отуђили од српског народа, да би преко фиктивног и фалсификованог 27.јула 1941.године, превели муслимане – усташе и хрвате – усташе на побједничку страну. Отаџбински рат из 1992.године, логична је посљедица фиктивног и фалцификованог 27.јула 1941.године.

Ратни злочинац Владо Шегрт, и његова злочиначка организација „СУБНОР“ су крађом идентитета и легалитета српске народне устаничке војске старе Херцеговине починили злочин геноцид – јер су вишевјековну државотворну традицију српског народа, на терористички начин додијелили башибозлуку и усташама.

Одбор за подизање заједничког спомен обиљежја у гробљу Подливље страдалим православним Србима-цивилима на Придворачкој јами, отворио је питање „ЕСХУМАЦИЈЕ“ и градње спомен обиљежја 2015.године. Опструкције су присутне, као у времену ратног злочинца Владе Шегрта.

Потомци страдалих на јами „Јагодњача – Ржани до“ и потомци страдалих на „Придворачкој јами“, поднијели су молбу Светом Архијерејском синоду – Српске православне цркве, да се страдали православни Срби-цивили на јами „Јагодњачи“ и на „Придворачкој јами“, прогласе мученицима. Ми, жељно очекујемо одлуку Светог Архијерејског синода – Српске православне цркве.

Одлука Светог Архијерејског синода – Српске православне цркве је изузетно битна за очување светосавског идентитета у старој Херцеговини.

Злоупотреба дјеце – школараца основних школа: „Свети Василије Острошки и тврдошки“, „Вук Стефановић Караџић“ и „Јован Јовановић Змај“ 08.маја 2019.године, кад су били у колони срама – која је ишла од споменика честитог и никад прежаљеног Војводе Луке Вукаловића до спомен обиљежја ратних злочинаца: Саве Ковачевића, Владе Шегрта, Асима Зубчевића, треба бити онемогућена по сваку цијену.

Почињени злочин геноцид на православним Србима цивилима у рату и миру, није антифашизам.

Поштовани пријатељи, статус „Придворачких мученика“ и „Јагодњачких мученика“ спријечит ће ширење опаке болести – шизофреног друштвеног лудила, које напада и разара светосавски и државотворни идентитет српског народа старе Херцеговине.

Прије обраћања Светом Архијерејском синоду – Српске православне цркве, сазнали смо да је 2017.године затрпана јама „Голубинка“ у селу Гомиљани.

У јаму „Голубинку“ сатанисти су бацили у априлу 1942.године, православне Србе цивиле: Џоџо Ружицу, Џоџо Тодора, Џоџо Шћепана, Пупић Душана и Вулетић Јована.

Овдје, са „Придворачке јаме“ позивамо породице: Џоџо, Пупић и Вулетић, да крст и спомен плочу са именима страдалих православних Срба цивила, поставе на мјесто њиховог страдања – на „Јами Голубинки“, у селу Гомиљани.

Живи православни Срби могу се мирити само у истини, а не у пропалим идеологијама.

Спас је у разуму. Живјели!

Комплетан говор Предсједнице Одбора за подизање заједничког спомен обиљежја Придворичким мученицима Слободанке Тановић – Шкоро

 

Помену је присуствовала делегација Града Требиња предвођена предсједником Скупштине Драгославом Бањком, народни посланици и одборници, потомци страдалих Срба, мјештани Придвораца и бројни грађани Требиња.

На иницијативу потомака страдалих Срба из Придвораца 2006. године подигнута је спомен-капела уз Придворачку јаму.

 

М.И. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Херцеговина Reply

    Шегрт,Правица,Ковачевић и остали србски комунисти, који су преко геноцида над србским народом од стране удружених усташа и комуниста правили државе муслиманима и хрвоусташама, не заслужују икакво обиљежје. Склонити их са наше Херцеговачке земље, а србску ђецу учити какви су то злочинци и душмани били србском народу!!

Оставите коментар