Скупштина Требиња одлучила: Аутобуска станица иде у закуп

  •  Скупштина Града Требиња на 29. редовној сједници донијела је данас одлуку о условима и начинима давања у закуп објекта новоизграђене аутобуске станице. За одлуку је након двочасовне дискусије гласало 15 одборника, 6 је било против, док један одборник није гласао.

sg3
Одборници су претходно усвојили одлуку којом се ван снаге ставља ранија скупштинска одлука о промјени облика организовања Јавне установе „Требињестан“ у јавно предузеће, а којом је тада планирано да аутобуском станицом управља Град Требиње, преко пререгистроване јавне установе „Требињестан“.
Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Града Требиња Зоран Милошевић појаснио је да се ранија одлука о пререгистрацији ставља ван снаге јер Окружни привредни суд у Требињу није прихватио ову одлуку – са образложењем да по Закону о систему јавних служби није могуће спровести пререгистрацију јавне установе, већ се мора основати ново јавно предузеће, уз претходну ликвидацију установе.
Из ресорног одјељења истакнуто је да је давање под закуп и рентабилније рјешење за Град Требиње, у односу на раније замишљени концепт – да објектом газдује јавно предузеће чији је Град оснивач.
У дискусији по овој тачки дневног реда Здравко Кашиковић из ПДП-а рекао је да је „са 25 полазака и приближан број долазака, уз дневно тек стотињак наплаћених станичних услуга по 30 фенинга“ – очекивани приход аутобуске станице врло мали, те да је једино економски оправдано рјешење да објектом газдује предузеће које има регистровану дјелатност и које је технички опремљено за обављање аутобуског превоза, а притом и развијен посао у мјери да може покрити и евентуалне минусе у пословању.
sg2
Илија Станковић из СДС-а рекао је да је под знаком питања и то да ли ће иједно аутобуско предузеће препознати економски интерес у изнајмљивању објекта и уопште конкурисати на јавни оглас, јер је за функционисање аутобуске станице, како је рекао, по важећој категоризацији станице потребно 20 до 30 запослених, а Милан Ковач – да је за СДС прихватљиво предложено рјешење јер ће „градски буџет растеретити енормних трошкова одржавања, заштите и финансирања рада“ станице, а омогућиће да коначно буде „у функцију стављен објекат који су грађани Требиња платили око 2 милиона КМ“.
Из опозиционих клупа замјерили су што Градска управа није раније донијела одлуку о давању у закуп ако то сматра јединим рентабилним рјешењем, те што понуђеном приједлогу одлуке недостаје детаљнија студија која би потврдила економску оправданост овог рјешења у односу на друге могуће начине организовања рада аутобуске станице.
Скупштина је усвојила је и Програм развоја спорта града Требиња за 2015. годину, према којем су за финансирање спортских колектива и манифестација планирана средства у износу од 611.000 КМ или 2,8% укупног буџета Града.
Зоран Милошевић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, рекао је да је износ за ове намјене смањен за 80 хиљада КМ у односу на буџет прошле године, те оцијенио да су средства за спорт недовољна за потребе спортских колектива, у околностима када су улагања требињске привреде у ову дјелатност минимална.
Замјерке опозиције односиле су се на новац издвојен у грант за резерву у програму за прошлу годину у износу од 91.000 КМ, уз тврдње да је накнадно распоређивање новца нетранспарентна и пракса која омогућава злоупотребе, а због чега су поздравили смањење овог гранта за три пута у програму за текућу годину.
Усвојен је и извјештај о реализацији Програма уређења грађевинског земљишта за 2014. годину, те донесене одлуке о приступању изради Регулационог плана „Алексина међа“ и продаји непокретности у власништву града Требиња, међу којима је и стари објекат школе у Драчеву.
sg
На данашњем засједању одборници су усвојили и информацију о стању безбједности на подручју града Требиња за период од 1. октобра 2014. до 31. јануара 2015. године, иако нико од надлежних из ЦЈБ Требиње није присуствовао сједници, што је још једном била главна замјерка одборника.
Због тога је усвојен и закључак којим се Министарство унутрашњих послова РС позива да изда захтјев требињском Центру јавне безбједности – да представник овог центра мора присуствовати скупштинским засједањима.
Прихваћена је и информација о раду замјеника правобраниоца РС у Требињу за 2014. годину, као и информација о додјели кредита из средстава остварених по основу Закона о накнадама за кориштење природних ресурса у сврху производње електричне енергије за другу половину 2014. године.
Скупштина је донијела одлуку и о расписивању јавног конкурса за избор и именовање директора јавних установа чији је оснивач Град Требиње, те именовала комисију која би требало да реализује изборну процедуру.
За секретара Скупштине града Требиње поново је именован Борислав Тарана, а именовани су и нови чланови скупштинских комисија и управних одбора градских установа на упражњена мјеста.
Извор: Радио Требиње (Р.С./М.Б.)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар