Глобтуру је четворогодишњи уговор о закупу истекао у августу прошле године, али га је користио и више мјесеци касније. Други превозник који је добио лиценцу за закуп, не може да ради, а Град је изгубио више десетина хиљада марака.

Од августа 2019. године Град Требиње, путем Правобранилаштва, покушава да дође у посјед своје имовине. Захтијева исељење и поврат у посјед дијела простора, површине око 615 метара квадратних који је био у закупу.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић наводи да је закуп трајао четири године, те да након истека закупа нема основа да неко буде у објекту који припада Граду.

Ћурић је рекао да је Глобтур закупљени простор користио до почетка јуна ове године, када је услиједила забрана. Више од десет мјесеци не наплаћују закуп.

– Град нема основа да Глобтуру изда рачун за плаћање, јер немамо уговор са њима. Тако да то потражујемо преко суда. Правобранилаштво заступа Град Требиње, тражимо надокнаду штете – рекао је градоначелник.

У јуну 2019. године, Град је расписао јавни позив за закуп, на који се, тврди Ћурић, Глобтур није јавио. Потписан је уговор са фирмом из Требиња, а Глобтур је наставио да користи простор, па је посљедњег дана 2019. године Окружни привредни суд у Требињу усвојио тужбени захтјев Града за исељење бившег закупца. Касније су стизале одлуке о забрани рада и привремена мјера обезбјеђења. И Министарство саобраћаја и веза Републике Српске донијело је рјешење о престанку дозволе за рад Глобтуру на Аутобуској станици у Требињу.

Предмете по жалбама бившег закупца, на пресуде Окружног привредног суда, Виши привредни суд у Бањалуци примио је тек у јуну. Иако смо телефоном контактирали Глобтур и уредно послали питања на адресу, обећане одговоре, до припреме прилога, нисмо добили. Упркос забрани, перонски простор Аутобуске станице и даље се користи. А путници се сналазе како знају и умију.

Дио превозника поштује забрану и путнике прима на стајалишту, ван перона.

Аутобуска станица у коју је Град уложио око два милиона марака, блокирана је у вријеме туристичке сезоне. Да апсурд буде већи, тврде из Градске управе, након што су доставили доказе о спровођењу јавног позива, бивши закупац издао је локал у закуп трећем лицу, петнаест дана пред истек уговора.

Ћурић наводи да имају и судску поресуду да му се забрањује рад, а тренутно локал ради.

Додао је и да градска инспекција не може да напише казну закупцима објекта који измирује све обавезе, а има потписан уговор са Глобтуром.

Ћурић је рекао да је Град, због неразумне блокаде и одуговлачења судског спора, већ изгубио око 90.000 КМ. Пропада и објекат који сада нико не одржава. Не искључује могућност да, ако Град изгуби спор, сноси трошкове, али да објекат буде у функцији. Из Вишег привредног суда саопштено је да ће се овај предмет наћи на сједници Вијећа крајем јула.

Извор: РТРС