Сјећање на 1. октобар 1991: Да ли смо се одужили породицама палих бораца?

  • Делегација Града Требиња и требињске Борачке организације, предвођена градоначелником Славком Вучуревићем, положила је данас цвијеће на Спомен обиљежје браниоцима Требиња и у Спомен-собу Требињске бригаде, поводом 1. октобра, дана почетка рата на подручју тадашње требињске општине.

spomenik1
Перо Мишељић, предсједник требињске Борачке организације, каже да се почетка ратне епопеје Требињске бригаде присјећају сваке године, прије свега да би одали пошту страдалим саборцима. А 1. октобар 1991. године, подсјећа, био је један од најтежих и најтужнијих дана рата: у нападу хрватских паравојски само за један дан погинуло је 19 војника ЈНА, а међу њима и 9 Требињаца. Све се, истиче, догађало на Иваници, територији тадашње општине Требиње.
„Само у мојој јединици погинуло је десет војника а два су рањена. Изенада нас је напала хрватска војска, у којој је највише било страних плаћеника, и на наша два топа побили су комплетну посаду. Били смо близу двјеста до триста метара једни од других, али ми нисмо знали да су нам непријатељи“, каже Мишељић.
Миодраг Вишњић први је рањени требињски борац. С сузама у очима и данас се присјећа страдалих сабораца из своје групе и граната на Иваници, које је међу њима једини имао срећу да преживи.
„Тог несретног дана нападнути смо у 6:20 ујутро. Нико није имао појма шта се дешава. Изгунули су ми најближи саборци, моји другари и пријатељи. Било је ту и Муслимана, активних војника Албанаца. Једини сам остао на том мјесту жив“, прича Вишњић.
Градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је да је 1. октобар један од датума када се Град и грађани Требиња присјећају својих жрвата „којима су платили слободу и опстанак на овим просторима“.
„С друге стране, ово је прилика да се преипитамо да ли смо се као локална заједница и друшто у цјелини довољно одужили породицама палих бораца. Мислим да нисмо и да у том смислу морамо још одлучније да дјелујемо. Ове породице морају бити приоритет, али не само прокламовани, него стварни и животни“, рекао је Вучуревић.
Вучуревић је подсјетио да је од 117-оро незапослене дјеце погинулих бораца, које је затекао на почетку мандата, успио њих 50-ак да запосли у администрацију и јавне установе Града, те да је за све школарце из породица погинулих бораца и ратних војних инвалида Градска управа обезбиједила стипендије.

Парастос за погинуле на Хуму

Парастосом за шест погинулих бораца из мјесне заједнице Хум, данас су обиљежене 24 године од почетка Одбрамбено-отаџбинског рата на овим просторима. Цвијеће на споменик погинулим у дворишту некадашње школе на Хуму положила је делегација Градске борачке организације, родбина и саборци.
HUM-BORCI hum-borci-1
„Окупили смо се да одамо почаст нашим погинулим саборцима, који су дали своје животе за очување Републике Српске. Они су свијетли примјер како треба поступити када је у питању одбрана родне груде и показати патриотизам и родољубље“, рекао је Рајко Ћапин, начелник Одјељена за борачко инвалидску заштиту Града Требиња.

Извор: Радио Требиње / Р.С.- М.И.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар