Додик повукао Закон о правима изабраних представника РС у периоду од 1991. до 1996.

  •  Милорад Додик, на почетку расправе о Нацрту Закона о правима изабраних представника РС у периоду од 1991 до 1996. године повукао је овај закон у намјери да се о њему обави шира дискусија, јавља новинар „Независних“.

додик

“ Као предлагач повлачим овај закон у намјери да се о њему обави шира прича. Уколико не буде консезуса свих фактора у РС ја ћу исти овај закон предложити. Ако таква активност поприма политизацију могу само изразити жаљење нашом политичком свијешћу“, навео је Додик.

Прије него што је повукао Закон, Додик је рекао да су изабрани представници РС прошли тешку тортуру коју је наметало међународно и правосуђе на нивоу БиХ.

„Већина од њих су прошли тешку тортуру коју је наметало међународно и правосуђе на нивоу БиХ. Многи су због неријешених статуса дуго година изложени социјалним условима тешким за живот“, рекао је Додик и додао да је веома пажљиво ослушкивао закон и да у значајном обиму постоји политизација закона што му није био циљ.

Према нацрту закона, први псоланици НСРС имали би мјесечну накнаду од једне и по просјечне плате или око 1.200 КМ, међутим Предсједник РС који је и предлагач закона јуче је рекао да ће предложити да то буде мање односно једна просјечна плата или око 800 КМ.

Подсјећајући на одлуке НСРС у првом сазиву, Додик је рекао да је 1991. године донесена прва одлука и то Одлука о оснивању Скупштине српског народа што је било јако храбро и темељ за све касније одлуке.

„Други акт је одлука о остајању српског народа у Југославији, трећи акт је декларација о проглашењу Републике српског народа у БиХ након чега је настала државотворна јединица“, рекао је Додик.

Четврти акт је био Устав РС, а допуњем амандманима и данас је на снази у РС.

Законодавно дјеловање српских представника створило је уставноправне основе РС. Све одлуке тада донесене имале су максималну подршку. Све су то разлози због чега предлажем овај закон, а најмање због себе

Додик је рекао да је спреман да се трајно одрекне права који прописује овај закон.

Он је рекао да је преко 20 ствари прошло у институцијама БиХ које нису требале проћии. Подаништво у Сарајеву доводи РС у позицију да перманетно брани.

С обзиром да је од стране предлагача нацрт Закона повучен о њему неће бити расправе.

Додик је оштро критиковао представнике РС у институцијама БиХ истичући да они нису передставници РС и да је поданичка политика штетна по РС.

„Неке ствари које су стајале у ладицама нису ту биле због нечијег нерада већ зато што су ту требале да буду“, навео је Додик.

Он је додао да се не може политика која се градила десет година срушити за 24 сата само због промјене људи и власти на нивоу БиХ.

“ Не желимо да правимо поларизацију. Очекивао сам да ће закон да иде у јавну расправу и да се до приједлога договоре све ствари које је овај закон могао да обради“, навео је Радован Вишковић, посланик СНСД-а.

Он је истакао да је први сазив створио РС, сва уставноправна документа усовјена су прије ратних страдања.

„Од тадашњих 84 посланика из тог сазива, мање од 70 мислим да их је живи и од тадашњи 84 више од 70 их је било из СДС-а“, каже Вишковић.

Такође наводи да ови што се данас залажу за борце РС треба да кажу шта су у своје вријеме дали борцима РС.

„На име годишњег борачког додатка од 2007. до 2014. године издвојено је 80,5 милиона, а на име мјесечног борачког додатка од 2012. до 31.12.2014. године исплаћено је 110,4 милиона КМ“, рекао је Вишковић.

Извор: Независне новине / У.Вукић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар