Референдум о Суду БиХ 15. новембра?

  •  Референдум који је расписала Народна скупштина Републике Српске о правосудним институцијама и наметнутим одлукама високих представника биће одржан 15. новембра.

359421_1
Одлука Уставног суда о референдуму објављена је јуче у „Службеном гласнику Републике Српске“, број 78, на 11. страни, а ранија одлука Народне скупштине је предвиђала да референдум о Суду и Тужилаштву БиХ буде расписан прве неђеље након истека рока од 50 дана од дана објављивања одлуке у „Службеном гласнику“. Подсјећамо, одлука Скупштине блокирана је у Вијећу народа након што је Клуб Бошњака уложио заштиту виталног националног интереса, а јучерашњим објављивањем одлуке Уставног суда Републике Српске формално почиње тећи рок од 50 дана.
Како је наведено у „Службеном гласнику“, референдумско питање ће гласити „Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од стране високих представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на територији Републике Српске?“.
Даље је наведено да је Влада Републике Српске обавезна да обезбиједи средства и техничку подршку потребне за одржавање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.
Ову одлуку Уставног суда донијело је Судско вијеће у саставу Амор Букић као предсједник Вијећа Уставног суда за заштиту виталног националног интереса, Џерард Селман, предсједник Уставног суда Републике Српске, те судије Миленко Араповић, Златко Куленовић, Ирена Мојовић, Марко Рајчевић и Снежана Савић. Та одлука донесена је 9. септембра.
Очекивано, власт и опозиција у Српској различито гледају на одржавање референдума. Док у СНСД-у тврде да ће одлука бити спроведена и референдум расписан јер је право грађана Републике Српске да се о сваком питању изјасне на демократски начин, у опозицији истичу да је то скретање пажње с економских питања и политизација питања правосуђа.
Сташа Кошарац, високи функционер СНСД-а и предсједавајући Клуба посланика те странке у парламенту БиХ, истакао је да је одлука о спровођењу референдума донесена јер је, како је навео, потпуно јасно да су Суд и Тужилаштво БиХ у функцији бошњачке политике.
„Истовремено, веома је важно наставити структурални дијалог за чије спровођење је задужено Министарство правде Републике Српске у оквирима које је зацртала НС Републике Српске. Референдум је највиши израз демократске воље грађана и уколико разговори не буду ишли у жељеном правцу и уколико не буду испуњена четири услова која смо поставили, референдум ће бити једино могуће рјешење“, рекао је Кошарац, те оптужио опозицију у Српској за издају њених интереса и подаништво према сарајевској политици, и да то, како је навео, показује и њихов однос према референдуму.
С друге стране, Вукота Говедарица, шеф Клуба СДС-а у НС Републике Српске, истакао је да и даље није увјерен да ће референдум бити одржан. Нагласио је да, чак и ако референдум о правосудним институцијама БиХ буде одржан, то не би донијело никакав конкретан резултат.
„Биће то идентичан референдум као онај који је Ципрас спровео у Грчкој и неће имати ефекат на рад институција у правосуђу због којих је и сазван“, рекао је он.
Рекао је да је Жељко Мирјанић, предсједник Комисије за референдум, прије 13 година гласао за формирање Суда БиХ.
„Имамо потпуно неуралгичну ситуацију да је човјек који сједи на челу Комисије за спровођење референдума истовремено сам гласао за успостављање институција против којих се сад бори“, рекао је Говедарица.
Покушали смо јуче ступити у контакт са Мирјанићем, али се није јављао на телефон, нити на наше СМС поруке.
Мандат Комисије траје до објављивања резултата
Основни задатак Комисије за спровођење референдума о Суду и Тужилаштву БиХ јесте законито провођење овог процеса, изјавио је Срни члан Комисије Миле Дмичић, те појаснио да Комисија врши контролу штампаног материјала и објављује прве незваничне резултате референдума најкасније у року од 48 часова од затварања гласачких мјеста.
„Комисија утврђује и јавно објављује резултате референдума и подноси извјештај Народној скупштини“, прецизирао је Дмичић и истакао да мандат члановима Комисије траје до констатовања резултата референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Извор: Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар