МИЛОВИЋ О МИНУСУ РИТЕ ГАЦКО ОД 20 МИЛИОНА КМ: Ријеч је о инвестицији, потребно нам је још 150 радника!

  • Тренутни финансијски минус није алармантан и треба га посматрати као инвестицију која ће предузећу у наредним годинама донијети значајне бенефите, рекао је у интервјуу за Пресс извршни директор Рудника и Термоелектране „Гацко“, Срђан Миловић.

    srdjan-milovic

Како коментаришете финансијски извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора, по којој РиТЕ „Гацко“ има минус од преко 20 милиона КМ?

„Финансијски извјештај је урађен коректно, поменути минус се највећим дијелом односи на инвестирање у претходне двије године. Фирма је у том периоду уложила око 100 милиона КМ властитих средстава у опрему, рјешавање технолошких проблема и тај минус се односи углавном на то. Не сматрам да је то губитак, то су уложена средства која ће у наредним годинама имати своје финансије бенефите. Тако да, не сматрам да је тај губитак ризичан и опасан за будућност предузећа.“

  • Медији посљедњих дана пишу о томе да је 188 радника у РиТЕ „Гацко“ запослено мимо конкурса. Који је Ваш коментар на то?

„Радници нису примљени мимо конкурса. Радници су примљени на одређено вријеме, у складу са законом, позивом преко Бироа за запошљавање, тако да је законска процедура у потпуности испоштована. То можете видјети и у ревизорском извјештају, мислим да је тамо детаљно образложена процедура по којој су радници примљени у радни однос.

Генерално, што се тиче запошљавања, ми и данас имамо недостатак квалификоване радне снаге и фали нам још увијек око 150 радника. Од тих 188 који су примљени на одређено вријеме, већина је примљена у производњу, а један дио је запослен по захтјеву социјалних организација, прије свега дјеца погинулих бораца и чланови најугроженијих породица у Гацку.“

  • Какви су планови за развој и будућност предузећа? До када планирате отплатити тренутни дуг, наведен у ревизорском, финансијском извјештају?

„У 2014. години смо имали ситуацију да је практично затворен бивши површински коп ‘Грачаница’ и требало је почети са отварањем новог површинског копа. То су, у рударству, огромне инвестиције које ниједно предузеће не може самостално извести, већ ту по правилу учествују и држава и друге финансијске институције.

Ми смо успјели отворити нови површински коп, односно кренути у отварање новог површинског копа самостално и имали смо знатне инвестиције које у претходном периоду нису испоштоване. Другим ријечима, нагомилале су се инвестиције које су требале да се остваре у претходних десетак година. Сада имамо прилично добру ситуацију у новоотвореном копу и очекујемо да ће у наредних пар година тренутни минус бити анулиран.

С обзиром на повољну ситуацију у предузећу, могли бисмо га отплатити и раније, али размишљамо дугорочно и водимо рачуна о пословању и неопходности инвестирања у друге технолошке процесе. Дакле, предузеће је ликвидно и минус ће у наредном периоду бити анулиран.“

 Саша Аулић/ Прессрс.ба

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар