Бранислав Лечић у завичају: Кустурица као градоначеник може да препороди Требиње!

  •  Српском народу „неопходан је повратак коријенима и дубинским вриједностима, гдје и даље постоји позитивна енергија за препород и полет у достигнућа у свим областима“, сматра прослављени глумац Бранислав Лечић, који је данас у Требињу био гост форума „Мисли позитивно“, у организацији покрета Позитивна Српска.

lecic
Срећан и поносан, како каже, што је у Херцеговини, земљи свог породичног поријекла, те што је дио пројекта који промовише позитивне вриједности – доајен српског глумишта је новинарима на прес конференцији, уочи трибине за студенте и грађане на Факултету за производњу и менаџмент, рекао да је цјелокупна његова активност кроз умјетност и политику имала за циљ духовни препород српског народа, што као припадник истог народа сматра својом дужношћу.

„А сваки духовни препород има за посљедицу и материјални препород – он се огледа и у образовању, у политици, у економији и у свему око нас. Сада је право вријеме за тако нешто – да се деси духовни препород, да се препозна и нађе прави језик комуникације са овим временом, да та комуникација буде таква да и ми и други схватимо да то није искључиво национална прича, јер такво национално – кроз културу, образовање и афирмацију позитивне енергије – нема препрека нити је за осуду: оно је анационално самим тим што је дубоко национално“, рекао је Лечић.

Прослављени глумац и некадашњи министар културе Србије каже да се у околностима када нам се преко медија сервира само јефтино и тривијално, „које успављује нашу вољу и потребу за животом и правим вриједностима“ – креативни духови повлаче у самоизолацију, у којој окружени оним што сматрају да вриједи налазе насушно уточиште. Лечић додаје – такво осамљивање ипак није пожељан избор, те да је потребна заједничка акција.

„Спасити себе самог из такве ситуације је предност, али човјек не може сам да се спасава. Морамо заједно да то учинимо, да заједнички направимо амбијент у којем ћемо се осјећати добро. Зато је битно да нашу самоважност и самосажаљевање замијенимо самопоштовањем. Самопоштовати се значи бити трезвеног око упућеног на оно ко смо и шта смо, што даље значи да се морамо озбиљно позабавити својим духом и сопственом историјом, да из ње узмемо оно позитивно, што ће нас припремити за озбиљне промјене које слиједе у свијету. Јер ако се препустимо мејнстриму потрошачке цивилизације – ми ћемо лаганим и тихим ходом нестајати“, сматра Лечић.

Глумац додаје да није случајно и да је потајно вјеровао да би управо Република Српска могла бити онај дио српског националног бића уз којем ће се јавити нови импулси оваквог културног препорода. Важно је, каже, да се та енегрија правилно каналише – у неупитне духовне вриједности, које ће притом – градити мостове, а не непријатељства.

„Нисам то очекивао у Београду и Србији – и био сам у праву. У Републици Српској десило се пуно лоших ствари у рату, и то је утицало на буђење самопоштовања и потребе за одбраном интегритета сопственог бића, што је итетако важно. Као што је важно – да то /буђење/ не буде примитивно и неартикулисано, да не буде предмет осуде ни између нас ни од других, него да има духовни печат и културну вриједност која је необорива“, сматра Лечић.

Он каже да ће свој први сусрет са људима из Требиња искористити да саглада могућности како лично може да помогне развој културног живота у свом предачком завичају. Када је поменут прилично успаван позоришни живот Требиња, услиједило је и конкретно обећање, који је измамило и аплаузе присутних.
„Дајем одмах допринос – нисам ни пола сата у Требињу, а рећи ћу вам да сам спреман да направим сарадњу са требињским позориштем и да представе и Београда доводим у Требиње“, истакао је Лечић.

„Дани културе“, чији је организатор покрет Позитивна Српска, завршавају вечерас концертом групе „Бест бит“ из Београда, трубјут бенда култних „Битлса“, који у клубу „Андерграунд“ почиње у 21 час.

Једна од тема на прес конференцији била је и у јавности помињана кандидатура Емира Кустурице за градоначелника Требиња. Лечић сматра да би то била „добра идеја – јер излази из оквира рутине политичког понашања“, која нам оставља горак утисак „да су политичари искључиво људи који гледају своје личне амбиције и штите интересе своје партије“.
„Дубоко сам убијеђен да се позитивна српска идеја не може другачије ни остварити него поремећајем тих устаљених форми, рутина и навика живота, јер је та инертност погубна за сваку креативност. Ако се Емир Кустурица доведе на мјесто првог човјека овог града, сигуран сам да ће потпуно другачије да се гледа на овај град: самим тим што има широк круг пријатеља и познаника у свијету културе, сигуран сам да он може да направи много повољнији амбијент за живот – а то с друге стране доноси и новац. Дакле, то је одмах и економија“, сматра Лечић.

На новинарско питање – зар не сматра да је прича о кандидатури познатог редитеља искључиво ствар политике, а не културе и духовног препорода, Лечић истиче да је за њега политика „сублимација свих знања и интересовања“, те да „небављење политиком представља одрицање од учестовања у креирању сопствене и судбине своје дјеце“.

„Та чињеница и мене тјера да будем политички активан и отвореног ока. Нико од нас не смије да се према том питању односи комфорно и подлегмне пропагадни коју преко својих медија пласирају сами политичари – да је политика прљава дјелатност и каљуга, резервисана само за њих, а из које они раде против нас и интереса грађана“, сматра Лечић.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Radovan Kuzman Reply

    A da ….sad si Hercegovac?

Оставите коментар