ПРОМОТЕРИ БИЛЕЋЕ: Маратонци Љубо Тркља и Бранко Хрњаз обишли земљаке у Београду

  • Ни сви претрчани километри, умор и недостатак времена нису спријечили двојицу билећких маратонаца да посјете Завичајни клуб Билећана у Београду.

kb
Скромни момци нису дјеловали уморно, видно расположени због освојених медаља радо су свратили у госте својим земљацима.Билећани Љубомир Љубо Тркља и Бранко Хрњаз први су маратонци у Европи који су истрчали и освојили медаље на два полумаратона за мање од 24 сата у двије државе – у Прагу /Чешка/ и Братислави /Словачка/. Медаљу на овим такмичењима добијају они такмичари који стазу претрче за мање од два и по сата.
Бране се од 2012. бави атлетиком, иако је раније играо фудбал у билећком Херцеговцу.
Стартовао је на београдском полумаратону, затим 2014. београдски маратон, 2015. у Апатину балканско првенство. Завршио је ДИФ, живи и ради у Београду као фитнес инструктор.
Тренира 2-3 пута седмично и несебично додаје да је Љубо у тежој ситуацији, јер је незапослен и станује у Билећи, па му је тиме отежано да се организује. Занимљиво је да обојица становали у чувеној Модној кући у Билећи. Љубо је трчао у Крагујевцу, Сомбору, Сарајеву, на Палићу, Подгорици, Апатину 2015, Будимпешти са комшијом Браном 2015, Малти 2015, Праг и Братислава 2016.
kb 3
Љубо се због повреде ноге одлучио бавити атлетиком крајем 2014… До тада је играо фудбал. Као основац је освајао медаље у кросевима. По завршетку средње машинске школе добио је позив за војску, услиједио је рат у којем бива рањен. Његов борачки додатак износи 100 конвертиблних марака на годишњем нивоу. Како сам истиче финансије су основни проблем за његово такмичење. Рачуна да је за последњих годину потрошио око 3.000 марака на путовања.
Спонзоре за сада нема, надамо се да ће град Билеће и мимистраство спорта Републике Српске препознати таленат и вољу овога момка и финансијски му помоћи. Обојица истичу да им је жао што Билећа нема атлетски клуб, вјерују да ми многа дјеца кренули њиховим стазама. Брана се припрема за предстојећи београдски маратон, Љубо још није сигуран да ли ће успјети да се пријави за исти.
kb 2
Љуба очекује првог маја полумаратон у Дубровнику, осмог маја Бањалука, а обојица се надају да ће опет загрљени проћи кроз циљ на маратону у Венецији 28 маја. Велику улогу игра не само физичка спремност, него и психа. Како истичу, двојица стамених Херцеговаца, често кроз главу прође мисао да треба одустати због жуљева, повреда, високих температура, али…жеља и воља да се стигне до циља су јачи од свих препрека.
Наводе да је осјећај неописив проћи кроз циљ, још кад су близу један другог комшијска и братска срећа је већа.

Текст: Владимир Чубрило
Фото. Борислав Кркелић
Извор: Слободна Херцеговина
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар