Херцеговачки ђаци обишли светиње у долини Неретве

  • У петак 15. 5. 2015. године, ученици деветих разреда из Билеће, Љубиња и Берковића, њих око двије стотине су посјетили мученичке и Свете Пребиловце, манастир Житомислић и Мостар.

prebilovci 00

У Пребиловцима их је дочекао, говорио им и показивао храм посвећен Васкрсењу Христовом свештеник Александар Шмања, координатор за вјеронауку наше епархије. Говорећи пребиловачку историју отац Александар је истакао да у овом животу се људи развијају у Боголика, добролика, истинолика људска бића или не дај Боже у супротно томе што се јасно види на примјеру Пребиловаца.

Поред тога је нагласио да наш избор, по сваку цијену и у сваком дану нашег живота, мора да буде избор добра, избор пута Господњег којим су пошли и мученици пребиловачки, али и избор пута снаге и воље да, без обзира колико то било тешко, увијек и изнова имамо снаге да обнављамо све оно што је добро, у нама и око нас.

 

Дјеца предвођена директором љубинске школе Душком Ћоровићем, својим наставницима и вјероучитељима из Пребиловаца су кренули у манастир Житомислић гдје су их, на свој уобичајен, пријатан и братски начин дочекали монаси Константин и Гаврило.

Отац Константин је поздравио присутне и поучио их такође бурној и мученичкој историји житомислићког манастира, као и напорима и снази игумана Данила са братством да обнови ову древну Светињу. Послије поуке браћа монаси су угостили и послужили све присутне који су тада са новим полетом кренули ка Мостару и његовим Светињама.

У Мостару су, наша дјеца, посјетили Храм Рођења Пресвете Богордице – стару цркву, Саборни храм Свете Тројице који се хвала Богу обнавља као и црквени живот у Мостару и Владичански двор гдје их је дочекао, показивао им и говорио им, љубазни и сусретљиви, ђакон Бранислав Рајковић.

Извор: Епархија ЗХИП

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар