ЗАГРЉЕНИ КРОЗ ЦИЉ: Билећани Љубо Тркља и Бранко Хрњаз за 24 часа истрчали два полумаратона у двије државе

  • Билећани Љубомир Љубо Тркља и Бранко Хрњаз први су маратонци у Европи који су истрчали два полумаратона за мање од 24 сата у двије државе – у Прагу /Чешка/ и Братислави /Словачка/.

maratonci-bileca
Тркља и Хрњез освојили су по двије медаље и оборили личне рекорде.
Ова два маратонца потврдили су Срни да је трка била јако напорна и изазовна, те да је учествовало више од 15.000 такмичара.
Након Прага, аутобусом су отишли за Братиславу. Иако су имали врло мало времена да санирају ране, да се наспавају и припреме тактику за нову трку, нису одустајали.
Ноћ је била бесана, због болова, умора, емоција.
Током трке у Братислави, каже Тркља, послије пет километара стопало је поново почела да боли и да се отварају пликови и ране.
„Видио сам крв на патици. Флека се ширила, а бол је била све јача. Сљедећи километар, иако нисам успоравао, борио сам се сам са собом да не одустанем. Рана је све више бољела, а био сам свјестан да ме у мају чекају три трке“, прича Тркља.
Каже да није посустајао и да је андреналин све више растао.
„Сјетио сам се максиме која ме је водила и довдје довела: `Никад не одустај, побједници никад не одустају`… Стегнем зубе, мисли усмјерим ка циљу и појачам темпо“, истиче Тркља.
Најгоре је било то што није видио ни освјежење које их је чекало на свака четири километра трке.
Да у ривалству постоји и људскост показао је гест једног искусног такмичара из Русије који је, када му је видио грч на лицу, дао своју флашу са водом.
„Сјетим се да сам на Малти то исто урадио и ја – даровао воду изнемоглом такмичару. На дјелу се показало правило да свако учињено добро дјело добрим се врати кад-тад. Добро се добрим враћа. Најчешће када то најмање очекујеш“, истиче Тркља.
Пред циљем је био изненађен постигнутим временом.
„Трчао сам минут брже него претходни дан у Прагу. Сто метара прије проласка кроз циљ неко ме загрлио, окренем се и видим мог суграђанина – Бранка Хрњаза. Тако загрљени уђемо заједно у циљ“, наводи Тркља за Срну, евоцирајући прве утиске из Братиславе, са полумаратона на коме је учествовало више од 9.000 тркача.

СРНА/Милосава Супић
.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар