ПРЕДСЈЕДНИК САВЕЗА СРПСКИХ ГУСЛАРА СЛАВКО ЈЕКНИЋ: Наша је обавеза да стварамо добре гусларе и још боље људе!

  • Шта је на изборној скупштини поручио нови предсједник Савеза српских гуслара Славко Јекнић.

Савез српских гуслара као кровна организација свих гуслара који се осјећају по припадности Срби, треба да тежи ка свеопштем јединству наше организације, како би сваки њен члан осјетио да је општи интерес заједнички, а не лични и појединачни. У том смислу видим своју кандидатуру за мјесто предсједника Савеза и желим да истакнем да у времену свеопштих подјела, личних сујета, преамбициозних циљева и нереалних жеља, биће потребно доста труда и воље, да се ствари у нашој организацији поставе онако како би сви жељели. За мене, као човјека који је у  државној служби годинама спроводио закон, питање легалности и доношења законитих одлука, биће на првом мјесту, што је и законска обавеза, поштујући Статут и друге правне акте Савеза српских гуслара.

Истичем чињеницу која је обрадовала све гусларе, љубитеље гусала и народне епске поезије, да је певање уз гусле уврштено на репрезентативну листу УНЕСКО-а  као нематеријално културно наслеђе човјечанства. То је огроман и капитални искорак не само за гусле и српске гусларе већ и за читав српски род. Овдје хоћу да искажем захвалност свима онима који су својим радом и чињењем помогли да наша држава Србија, гуслари и гусларски савези добију ово велико признање.

ПОШТУЈМО  КОДЕКС СРПСКИХ ГУСЛАРА 

На том замаху и таласу, Савез гуслара Србије, Савез Српских гуслара и остали савези треба да граде своју стратегију у наредном периоду, како би гусле и од државе добиле онај статус какав су имале у времену владавине Карађорђевића. У том циљу бих иницирао израду једне студије, која би се бавила планом и програмом рада и развоја гусларства у свим српским земљама и тражењем решења код надлежних државних институција за добијање адекватног простора за рад Савеза чије је сједиште у Београду, наравно уз сагласност и подршку Савеза гуслара Србије. При томе, слободно можемо користити и неке раније студије и планове, у циљу свеобухватног сагледавања позиције гусала и очувања нашег светог инструмента, што је обавеза свих нас. Уз то бих привео крају већ започету активност на изради Кодекса Српских гуслара, што сам у већем дијелу урадио у мојој књизи Гусле наше свете, с тим што бих око неких ствари имао консултације са још неким људима из сва три Савеза, како би смо имали и тај обавезујући оквир правила за све српске гусларе, након чега би исти био прихваћен од Савеза Српских гуслара.

Такође, неопходно је подизати свест код свих људи који се баве гуслањем и пјевањем уз гусле, да је то национални интерес, и да у том смислу сви морамо понешто жртвовати зарад вишег циља, па чак и онда кад нам се чини да су наша права повређена. Грешке су могуће у свему, али је лоша намјера увијек препозната, као људска слабост и лоша особина, па ма од кога долазила. Треба радити на промоцији гусала и трудити се да изграђујемо себе као људе који проносе славу наше традиције, историје, културе и духовног наслеђа наших предака. Требамо његовати наше народне епске пјесме, и за сваку похвалу је, то што је пјевање народне поезије уврштено као обавеза гуслара на свим фестивалима. Морамо навикавати публику да слуша те пјесме, иако искуство казује да смо свједоци појаве да већина публике више воли да слуша римовани десетерац, јер је он донео једну врсту револуције у гусларству, протеклих четири – пет деценија.

СТРОЖИ КРИТЕРИЈУМИ ЗА ЧЛАНСТВО У ЖИРИЈУ

Жеља ми је, да у наредном периоду посветим посебну пажњу оним проблемима који су у протеклом периоду највише били изражени. Ту прије свега мислим на проблем и незадовољство радом жирија на Фестивалима, јер је евидентно да су такмичења и фестивали један од горућих проблема и незадовољства како гусларских друштава, тако и појединаца. Трудићу се заједно са Извршним одбором да на позиције чланова жирија долазе они појединци који ће се строго придржавати правила и процедура које су прописане Пропозицијама о одржавању фестивала. Радићемо на томе, да се анализира рад сваког члана жирија, да се истом укаже на пропусте и грешке и да исти буду санкционисани, ако се не буду придржавали утврђених правила из Пропозиција. Због тога, мање ће бити важно са које позиције у друштву долази који члан жирија, и која су његова академска звања, већ да ли је улогу члана жирија урадио првенствено поштено и по савјести. И сам сам био и такмичар и члан жирија у задњих десетак година и веома су ми познате позиције чланова жирија, који се најчешће бирају по кључу и под теретом „обавезе“ према предлагачу, односно оном појединцу или друштву које га је предложило за жири, што се нарочито видјело на неколико фестивала у прошлој години. То се више не смије толерисати и таквим људима по мом слободном убјеђењу неће бити мјеста у жирију. С обзиром да је одавно Савез гуслара Србије, предложио измјене пропозиција, које су као такве омогућавале једном члану жирија, да својим оцјенама директно утиче на коначан пласман, што се видјело на фестивалима у Медвеђи и Билећи, а раније и на неким другим, искрено се надам да ће измјеном пропозиција тај адут недобронамјернима бити избијен из руке, јер је то било толико очигледно, да то више никад несмијемо дозволити.

НЕМА ШКОЛЕ ГУСАЛА БЕЗ ОЗБИЉНОГ ПЛАНА И ПРОГРАМА

Школе гусала, и њихово оснивање је у интересу Савеза. До сада основане школе раде са већим или мањим успјехом, али да би се нешто звало школом, подразумева се да та установа има одређени план и програм, да има адекватне предаваче и да процес учења траје у складу са усвојеним плановима. Не смијемо се задовољити сазнањем да је отворена или основана школа гусала на папиру, већ да инсистирамо да та школа има адекватан план и програм наставе, а не само да се у њој гусла и пјева, већ да се тим младим људима помогне да уче што више о гуслама, о народној епској поезији, о нашој традицији, славној историји и свему ономе, по чему смо као народ били препознатљиви у окружењу. Зато ћу лично под покровитељством Савеза српских гуслара, радити на изради плана и програма за обуку и учење гусала, какав се  на моју иницијативу однедавно примјењује у музичкој школи Мокрањац, којим се уче и друге ствари, везано за пјевање уз гусле, одабир народних пјесама, казивање пјесама уз гусле, анализа народних пјесама, поуке и поруке народних пјесама, епски јунаци, историјске личности и тд. па све до учења која је улога гуслара у друштву, кога он представља и у чије име казује народну епску поезију, затим, како изгледа наступ гуслара, однос према публици и слушаоцима.   Тако ћемо у будућности имати не само добре гусларе, већ и добре људе и личности, јер гусле и народна епска поезија вековима обликују људску личност према неписаном кодексу наших предака, у којем су људске врлине на првом мјесту. То нам је у овим смутним временима итекако потребно, јер онај владар из сјенке, жели да нас не само физички, већ и духовно пороби како би служили туђим интересима. Са тим се српске гусле и гуслари никада нијесу могли сложити, већ су и у најтежим временима пјевале о слободи, народни дух кријепиле и позивале на отпор према сваком непријатељу Српства. По мом мишљењу, Савези треба да дају инструкције и подршку у оснивању школа гусала. И сам ћу радити на томе, али најбоља варијанта је да се то системски уреди. И то би био један од задатака у наредном периоду.

ПЛАЋАЊЕ ЧЛАНАРИНА ОБАВЕЗА ЈЕ СВАКОГ ДРУШТВА

Свједоци смо, да на терену постоји проблем организације и испуњавања обавеза друштава према Савезима по основу плаћања чланарине. Због неактивности руководства појединих друштава, долази до проблема у плаћању чланарине, па то онемогућава поједине гусларе да наступе на фестивалима. Ту се може урадити доста, а на Савезима је да иницирају код тих друштава, да у свом годишњем плану, имају обавезно зацртано да један концерт у текућој години организују у циљу прикупљања чланарине према савезу, као и обезбеђивању средстава за функционисање друштва, јер се више поуздано не можемо ослањати на помоћ пријатеља и донатора. На Савезима би било, да за таква душтва пруже логистичку подршку у виду учешћа неколико познатих гуслара, који би привукли публику, а проблем финансирања чланарине био би решен.

СРПСКЕ ГУСЛЕ САЧУВАТИ ОД ОНИХ КОЈИ ВЈЕРУ МИЈЕЊАЈУ ЗА ВЕЧЕРУ

Поред редовних Фестивала који се одржавају по утврђеном редоследу предлажем да се сваке године одржи Сабор или ревија најбољих српских гуслара, сваке године у другом Савезу, што ће бити пропраћено и медијски, на који начин ћемо радити на промоцији српских гусала и гуслара и на државном нивоу.

На самом крају желим да додам да Савез српских гуслара треба да остане јединствен и на позицији одбране Српства и традиције, од свих оних који би жељели да мијењају токове историје и прикажу стање историјских чињеница, онако како би њима одговарало, зарад личних циљева и интереса. Ми, српски гуслари то им никада нећемо дозволити, јер је наш највећи циљ очување традиције и епског пјевања уз гусле. Сви они који данас кажу да гусле припадају неком другом, нијесу у праву, јер су управо гусле доказ да су они некада припадали српском роду, па су у одређеном тренутку и времену, из личних или колективних интереса промијенили вјеру, а задржали гусле да их подсјећају на своје порекло. Данас гусле својатају из сасвим других разлога, што нема утемељеност ни у традицији нити пак у историји. На крају, пјевање уз гусле је однедавно постало свјетски призната вредност и одликог српског народа, са чиме се сви можемо поносити. С тога, и ово моје обраћање завршавам са епским стиховима: „Пјесма нас је одржала, њојзи хвала!“

Хвала вам на пажњи и живјели!

Пријепоље, 9.фебруара 2019.године.
Народни гуслар  Славко Јекнић

Раде Црногорац, председник Скупштине Милан Радовић, председник Савеза српских гуслара Славко Јекнић и Милан Никчевић

ПЛАН РАДА САВЕЗА СРПСКИХ ГУСЛАРА ЗА 2019.годину

  • У складу са Статутом Савеза српских гуслара, активности кровног савеза ће бити усмјерене на реализацију одржавања Републичких фестивала, Сабора младих српских гуслара и Фестивала Српских гуслара у 2019. години.
  • Биће покренута иницијатива за одржавање Сабора или ревије најбољих српских гуслара, која би се сваке године одржавала након завршених такмичења у новембру или децембру текуће године. Тада би се и одржавала редовна Скупштина Савеза српских гуслара. Време и место одржавања би ускладили са Републичким савезима.
  • Завршетак рада на изради Кодекса српских гуслара и ницијатива за одржавање контаката са државним инситуцијама у вези са побољшањем статуса гусала и тражење модела за решавање просторија за Савез.
  • Израда плана и програма за обуку и учење гусала у Школама гусала, које би биле под покровитељством Републичких Савеза гуслара. План би обухватао припрему полазника за за учење пјевања уз гусле, одабир народних пјесама, казивање пјесама уз гусле, анализа народних пјесама, поуке и поруке народних пјесама, епски јунаци, историјске личности и тд. па све до учења о томе, која је улога гуслара у друштву, кога он представља док казује народну епску поезију, затим, како изгледа наступ гуслара, однос према публици и слушаоцима и тд.
  • Рад на промовисању гусала, гусларских Савеза и друштава.
КАЛЕНДАР
  • Мај – јун – 2019.године – Републички фестивали гуслара
  • Август – септембар – Сабор младих српских гуслара
  • Октобар – 2019.године – Фестивал Српских гуслара
  • Новембар -2019.године – Ревија најбољих српских гуслара

 

План сачинио: народни гуслар Славко Јекнић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар