ЖАРКО Ј. РАТКОВИЋ: Наша је обавеза да сачувамо од заборава Херцеговце који су задужили српски род! (ВИДЕО)

  • Посјета родном граду Жарка Ј. Ратковића, предсједника Удружења Требињаца “Јован Дучић у Београду “ била је прилика за разговор са новинарком Херцег телевизије Јелом Џомбом.


У току разговора Ратковић је објаснио да се Требињци у Београду континуирано и плански окупљају задњих сто година или како је прецизирао од времена Луке Ћеловића. Према његовим ријечима у Београду данас живи више од 9.000 људи рођених у Требињу, од чега је око 500 активних чланова удружења “Јован Дучић”.

– Током ратних деведесетих година основна мотивација окупљања је била жеља да се на сваки начин помогне и сачува завичај. Данас су програми Удружења другачији. Трудимо се да од заборава сачувамо значајна имена српске историје. До сада смо уприличили академије посвећене Јовану и Нићифору Дучићу, Бети и Ристу Вукановићу, Луки Вукаловићу… – рекао је Ратковић и наговијестио да ће наредна академија бити посвећена чувеном историчару српске књижевности Јовану Р. Деретићу.

Ратковић се осврнуо и на хуманитарне акције Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду

Комплетан разговор можете погледати на снимку.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар