СРПСКИ ГУСЛАРИ СЛОЖНИ: Професор др Јово Радош једногласно изабран за предсједника Савеза гуслара Србије

  • У београдској основној школи „Милан Ђ. Милићевић“ данас је одржана ванредна изборна скупштина Савеза гуслара Србије на којој је за предсједника једногласно са 24 гласа изабран угледни професор др Јово Радош.

Професор др Јово Радош рођен је у Гајдобри. Предавао је етику, социологију или филозофију права, религије, образовања и спорта студентима у Сомбору, Кикинди, Новом Саду, Источном Сарајеву, Суботици и Београду, објавио двадесетак, жанровски различитих књига, али стигао да уради и још много тога за првих седам деценија живота, које пуни удуће године.

Између осталог, да буде директор Новинско-издавачког предузећа „Дневник“, сам пише литерарна дела, али и процењује туђа. У каратеу је стекао црни појас 5. дан, тренер је првог разреда и интернационални судија, био је на челу Карате Савеза Југославије од 1988. до 1992, када је наша репрезентација остварила најбоље резултате у својој историји. Занимљиво је да још увијек истрчава маратоне. Као круну једног од својих многих интелектуалних интересовања недавно је објавио и студију „Српска народна филозофија“.

Радош се захвалио гусларима на повјерењу и указао на вриједност српских гусала у традицији нашег народа.

НАЈИПМРЕСИВНИЈА СПОРТСКА БИОГРАФИЈА У СГС: Др Јово Радош никад није изостао са маратона у родној Гајдобри, а овог љета истрчао га је 28. пут (ФОТО: Никола Јаничић)

За потпредсједнике Савеза Гуслара Србије изабрани су Драшко Магделинић и Слободан Бобан Драшковић, а међу члановима Управног одбора налазе се још Миладин Мојсиловић, Машан Ђаловић, Радован Пековић, Љубомир Павловић, Иван Иванковић и Радиша Томашевић.

Српски гуслари јединствено су подржали народног гуслара и професора Славка Јекнића као кандидата за предсједника Савеза српских гуслара Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Јекнић је позвао гусларе на јединство и саборност поручујући да сви треба да буду у служби гусала, а не да гусле буду оруђе у рукама појединаца.

Т. Ћоровић

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар