Ексклузивно! Етно група “Захумље”: Наша је обавеза да 8. августа будемо у Пребиловцима!

  • За Слободну Херцеговину ексклузивно говоре чланови етно групе “Захумље” који су песмом “Кол´ко снаге Хумска земља има” по тексту Владике Григорија постали заштитни знак обнове Храма у Пребиловцима

zahumlje-00

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Приватан албум ФБ
Етно група “Захумље” постоји четири године, али пуну афирмацију и популарност је стекла на споту сниманом за обнову храма Васкрсења у Пребиловцима. Ова група младих људи, студената расутих далеко од родног Требиња снагом вере боји своје песме. Неизмерно су захвални владики Григорију који им је дао благослов да компонују његову песму “Кол´ко снаге Хумска земља има”.

zahumlje-02

Песма је постала својеврсна духовна химна и радо је слушају Херцеговци на свим меридијанима. Користи се и као позивница свим православним хришћанима да узму учешћа у давању прилога за Храм у коме ће бити мошти однедавно канонизованих Светих Пребиловачких великомученика и на тај начин духовно уздигну себе.

“Захумљани” су врло срећни и поносни што се примиче и отварање поменутог Храма и без икакве дилеме добро знају где ће бити 9. августа. Овога пута уместо на темељима на којима су снимали спот, ући ће у Храм.

marija-ninkovic
Ексклузивно за портал Слободна Херцеговина о раду групе, њеним почецима и плановима причају чланови: Марина Милојевић, Марија Нинковић, Марина Мишељић и Бојан Срба.

– Како је настала група “Захумље”?

Идеја о самом оснивању проистекле је из љубави према традицији и изворној музици. На неки начин можемо рећи да нас је спојио и одлазак на богослузења у Саборном храму. Из тога је проистекло дружење а потом и оснивање “Захунља”. Љубав и добра сарадња нам је помогла да се одржимо и створимо циљну представу о раду, захваљујуци чему данас моземо бити поносни.

– Колико група има чланова?

Етно група “Захумље” основана је у мају 2010-те на иницијативу Марине Милојевић. На почетку састојала се од пар чланова, које не бисмо посебно истицали. Интезивним радом брзо се удвостручила, па сада броји 11 чланова: Марија Нинковић, Нина Радловић, Марина Мишељић, Наташа Ђурић, Бојан Срба, Предраг Илић и Марина Милојевић су вокали, док инструментални дио групе чине: Сњежана Гњатић (клавијатуре), Кристина Пејановић (виолина), Никола Јелачић (гитара) и Никола Миљковић (бас гитара).

– “Захумљани ” су студенти који су током године далеко од Требиња. Како функционишете током школске године?

Одржава нас љубав према музици и жеља за његовањем традиционалног духа. То нас подстиче да се радујемо сваком новом доласку у Требиње, наступу и дружењу. Договарамо се и трудимо да ускладимо обавезе и да што више времена проведемо у родном граду.

– Песма “Кол´ко снаге Хумска земља има” постала је својеврсна духовна херцеговачка химна. Како је дошло до сарадње између аутора текста Владике Григорија и вас?

Веома смо захвални владики Григорију који је пружио велику подршку раду и напретку наше групе. Одавно смо знали за текст песме коју је написао наш Владика. Дошли смо на идеју да би је могли обрадити онако како смо је ми препознали. Тражили смо благослов од Владике, што је он са одушевљењем прихватио. Прионули смо на рад и урадили музику и аранжман за пјесму. Тада нам није било ни на крај памети да ће бити тако прихваћена. Данас смо веома поносни што је пјесма постала обиљежје помоћи Храма Васкресења у Пребиловцима и што је Херцеговци, како рекосте, препознају као своју духовну химну.

marina-milojevic

– Какав је осећај снимати спот на месту највећег херцеговачког стратишта?

Осјећања приликом снимања спота била су помијешана. Знајући какву је трагедију на том мјесту претрпио наш народ обузела нас је туга. Истовремено, свијест о томе да би пјесма могла допринијети да се Храм подигне уливала је велику радост и ојачала емоције. Овим путем би се јавно захвалили СПЦ и нашој Захумско-херцеговачкој епархији што су нам пружили такву част.

– Да ли ћете бити у Пребиловцима 8. августа на освештању Храма?

Наша је обавеза да будемо у Пребиловцима. Сигурно ће се тог дана у Пребиловцима скупити велики број наших људи са свих страна и биће посебан осјећај пјевати на простору који се, за свега пар мјесеци, на радост свих нас, у потпуности промјенио.

– Да ли сте издали ЦД? Какви су вам планови?

Пројекат као што је издавање ЦД-а изискује велико вријеме, а како смо већи дио године раздвојени до сада нисмо се могли упустити у такав пројекат. Стало нам је да останемо своји и дамо посебан печат. Зато нам је најважнији квалитет пјесама. Ексклузивно за Слободну Херцеговину можемо да најавимо да ћемо ускоро објавити двије нове пјесме. Једна говори о Херцеговини, друга о Косову. Текст су написале монахиње, а музику је урадио наш бивши члан гитариста Никола Бјелица.

yahumlje-05

– Најтеже је добити признање у родном граду.Где је већа ваша популарност у Требињу или у неким другим срединама?

Многи умјетници су оптерећени реакцијом својих суграђана. Ми о томе нисмо размишљали. Ушли смо отвореног срца и са љубављу према ономе што радимо. Наши Требињци су то препознали и јако лијепо су нас прихватили. Концерти су пуни, а пажњу и подршку од својих суграђана добијамо на сваком кораку због чега им се и овога пута захваљујемо.

– У Србији постоји 15-ак херцеговачких удружења који организују разне приредбе, дружења, сијела. Да ли сарађујете са некима од њих. Колико често гостујете у Србији?

Имали смо више планова и позива, али сплетом околности, још нисмо гостовали у Србији. У Херцеговини готово да нема куће која нема неког свог у Србији, па нам је познато да се наши земљаци у Србији друже и окупљају у жељи да сачувају традицију. А баш такав мотив су имали и “Захумљани” приликом оснивања, па се надамо да ћемо запјевати заједно на неком херцеговачком сијелу. Користимо прилику да поздравимо све читаоце портала Слободна Херцеговина.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар