Позната имена Херцеговаца који су фалсификованим документима на ВМА стекли пензију

  • Провјера валидности медицинске документације за кориснике права на инвалидску пензију Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске, код Војномедицинске академије /ВМА/ Београд, показала је да су појединци фалсификовали налазе ове реномиране здравствене установе, односно да за четири лица документација није вјеродостојна.

На основу захтјева Фонда ПИО, у Клиници за психијатрију ВМА извршена је провјера валидности медицинске документације за шест лица.

Кривотворена медицинска документација за сва четири корисника односи се на подручје Херцеговине, и то за С.С. /58/ из Љубиња који је право на инвалидску пензију остварио у априлу 2005. године, те за Ф.З. /55/, Ш.М. /50/ и Х.З./54/ из Билеће који су право на инвалидску пензију остварили у априлу 2009. године.

За лица чији су иницијали Р.Т. и П.Ж. из Зворника ВМА је потврдила вјеродостојност медицинске документације на основу које су остварили право на инвалидску пензију.

Из Фонда ПИО Српске подсјећају да проводе сталну акцију „Стоп преварама, до пензије поштено“ у оквиру које је у протекла два мјесеца Фонд упутио девет предмета на провјеру – по три у Клинику за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ Београд, Клинику за психијатрију Клиничког центра Србије и Клиничко болнички центар „Звездара“ из којих је за све потврђено да је ријеч о потпуном фалсификовању медицинске документацији на основу које је остварено права на инвалидску пензију у Републици Српској.

У ових девет случајева фалсификовања медицинске документације на основу које је остварено право на инвалидску пензију, Фонд је, у складу са законским прописима и процедурама, покренуо поступак ванредне контроле којом је утврђено да инвалидност код тих лица не постоји.

Након тога су донесена рјешења о престанку права на инвалидску пензију и обустављена је даља исплата.

У свих девет случајева појединачно Фонд је поднио кривичну пријаву и покренуо парничне поступке за поврат средстава које је Фонд у претходном периоду исплатио на име пензија које су остварене на основу приложене фалсификоване медицинске документације.

Свих 13 до сада откривених корисника права на инвалидску пензију, који су право остварили на основу фалсификоване медицинске документације, долази са подручја Херцеговине, од којих је чак 10 из Билеће.

У Фонду наводе да се провјере настављају, те да ће сви који су свјесно ушли у овакве и сличне преваре у поступку остваривања права на инвалидску пензију бити откривени и у складу са законом процесуирани.

Извор: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар