ЖИВОТ ПОСВЕТИО ЗВЕЗДИ – Милорад Мики Ћоровић одлази у пензију

  • Црвену звезду је овог лета после скоро 40 година проведених у нашем клубу напустио Милорад Ћоровић, директор стадиона добро познат звездашкој јавности, који је деценијама бринуо о стадиону ‘Рајко Митић’.

Милорад Мики Ћоровић поријеклом је из Крушевице код Љубиња

Нераскидива веза између Милорада Ћоровића и Црвене звезде датира још из периода његовог детињства.

-Рођен сам у непосредној близини стадиона, где сам одрастао и веома добро познавао људе који су ту радили. На почетку сам водио атлетски клуб, био сам на месту заменика секретара, да бих касније постао и председник пливачког клуба. Запазио ме је први директор Звездиног стадиона Миодраг Петровић, којег сам и наследио. Позвао ме је и почели смо заједно да радимо, све док није отишао у пензију. За то време остарили смо феноменалне резултате, који ће се тешко поновити. У Црвену звезду дошао сам нешто мало пре осамдесетих година прошлог века. По доласку у фудбалски клуб прво сам водио маркетинг, а онда постао заменик, да бих 1992. године преузео функцију директор стадиона ‘Рајко Митић’.

Човек који је цео живот провео у Звезди, истакао је да је за њега увек важила реченица ‘Звезда је живот остало су ситнице’, али и додао да радно место никада није помишљао да промени и да је Црвена звезда била и остала његова љубав.

-Најтежи део посла директора стадиона јесте одржавање терена, а после тога долази и сама безбедност свих присутних на стадиону. Грешке у одржавању терена су недопустиве, увек су видљиве и о томе смо морали да водимо рачуна у сваком тренутку. Направити терен да буде најбољи и прилагођен играчима како би се избегле повреде је једна од наших најбитнијих делатности.

Дугогодишњи директор стадиона ‘Рајко Митић‘ напоменуо је да сектор у којем је он деценијама радио директно утиче на резултате које клуб постиже, јер су услови рада фудбалера један од најбитнијих фактора.

-Два вештачка терена која смо иградили нарочито су карактеристични за нордијске земље, где лето веома кратко траје. Ми имамо срећу да је клима у нашој земљи погодна за одржавање терена и да смо у могућности да црвено-белим момцима обезбедимо играње на природној подлози. Како бисмо додатно унапредили и олакшали одржавање терена увели смо и грејање које нам омогућава да при ниским темпераурама терен и даље буде у одличном стању. Последњих година је УЕФА увела ригорозне мере и контроле помоћу којих проверавају да ли су сви стандарди испоштовани, како би утакмице могле да се одиграју.

Чињеница да је током рада у Звезди променио око 10 травнатих подлога на централном терену, довољно говори колики је период провео у клубу и какве је напоре улагао за модернизацију нашег стадиона.

-У време мог претходника замена травнате подлоге је била ретка појава из различитих разлога, а један од њих јесу и машине које тада још увек нису биле на нивоу на ком су у овом тренутку. Раније је било тешко извести цео тај процес и најчешће смо се одлучивали на промене само малих делова терена, као што је петерац. Било је потребно доста времена да се подлога припреми добро, а тај подухват смо започели 2008. године. На пројекту је радила феноменална екипа која је уређивала терен на ‘Алијанц Арени’. Међутим после припреме подлоге, у изузетно кратком временском периоду, за само пола дана смо успели да поставимо нову траву на Маракани.

Поред најбитнијег дела посла, који се тиче одржавања терена, Милорад Ћоровић је био задужен и за безбедност и сигурност свих присутних на стадиону.

-Директор стадиона је увек у контакту са главним тренером, и у комуникацији са њим се информише када ће се и на ком терену шта играти. У надлежности је и одржавање свих објеката у склопу стадиона. Одговорност је велика, а мени је изузетно драго да сам током рада у Црвеној звезди имао минималан број инцидената и успео на квалитетан начин да обављам функцију која ми је поверена.

Деценије које је провео радећи у клубу окарактерисао је као узбудљив и значајан део његовог живота, а као најсјајнији моменат издвојио је 1991. годину и освајање европске и светске титуле.

–Врхунац моје каријере је што сам имао прилику да будем члан Звезде 1991. године и да учествујем у организацији свих утакмица које су нас довеле до тутуле првака Европе. Међутим највећа радост је свакако утакмица из Барија, на којој је присуствовало 20 хиљада навијача Црвене звезде. Са црвено-белима сам прошао и лепе, али и он мање лепе тренутке и живим за то да поново видим моју Звезду на крову Европе.

Осврнуо се бивши директор Звездиног стадиона и на све што је урађено претходних годинама на стадиону “Рајко Митић.

-Последњих неколико година Црвена звезда је много урадила на инфраструктурном нивоу. Омладинска школа нашег клуба је добила три потпуно нова терена, од тога два са вештачком травом. Западна трибина је додатно побољшана ВИП сектором и потпуно реновираним променоарима. Засијали су много снажнији рефлектори, а сваке две године мењали смо терене, како главни, тако и помоћне. Прошле године стигао је и нови семафор, као и озвучење, а обезбедили смо и простор за Звездину телевизију са студијом врхунског квалитета. Доста труда и рада уложено је у одржавање свих шест терена, а поред тога отпочели смо изградњу медико блока, који ће допринети опоравку наших играча. Јако ми је драго што из Црвене звезде одлазим у тренутку када су многе ствари урађене и када наш клуб изгледа знатно боље у односу на пре.

Говорио је један од најоданијих Звездиних радника и о дуелима чија је организација захтевала додатну пажњу.

-После европских утакмица, вечити дерби је меч који захтева посебне припреме. Највећа утакмица у нашем првенству организује се са великом пажњом и узбуђеношћу која влада данима, за које живе сви заљубљеници у црвено-беле боје укључујући и мене – закључио је Милорад Ћоровић.

Извор: Хот Спорт

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Milovan Pecelj Reply

    Milorad Corovic je zastitni znak Zvezde. Njenim uspesima je doprineo uveliko. Jos jedan Ljubinjac iz slavne pirodice Corovic pokazao je raskosno hercegovacko gospodstvo. M. Pecelj

Оставите коментар