ЗА РУБРИKУ ВЈЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Оно што је урадио један Херцеговац говори ДОKЛЕ ЉУДИ ИДУ да би добили пензију

Многи од њих су и кривично гоњени, а примјер особе из једне херцеговачке општине говори докле људи могу отићи да би остварили инвалидску пензију или повећали постојећу, преноси РТРС.

Примјер из једне херцеговачке општине је, кажу у Фонду ПИО, за рубрику ”вјеровали или не”, с обзиром на поступак особе са иницијалима С.Р.

– Приложио је медицинску документацију коју је он лично писао штампаним или писаним ћириличним писмом и овјерио фалсификованим печатом здравствене установе, односно љекара – рекао је Младен Милић, директор Фонда ПИО РС.

Његов спис овјерен је и у општинској администрацији, тако да је имао два печата, али га је одало ћирилично писмо којим је исписао латинске називе медицинске терапије.

– Написао је да је користио одређену терапију, назив терапије, да се не осјећа добро итд. А онда факсимил љекара као да је био на прегледу – додао је Милић.

Надлежне службе Фонда поднијеле су кривичну пријаву, а та особа на суду је проглашена кривом за фалсификовање и осуђено на два мјесеца затвора, односно годину дана условно.

Борбу против особа које преварама желе доћи до пензије, Фонд ПИО води већ осам година. Више од 35 милиона KМ остало је у буџету, а на стотине фалсификатора остало је без права на пензију.

Многи од њих завршили су на суду. Пензионери поздрављају такве акције Фонда ПИО.

У Фонду ПИО Републике Српске велику захвалност дугују здравственим институцијама у Србији које им помажу на откривању фалсификатора.

Један од примјера такве сарадње односи се на случај када су три особе из Билеће остале без пензије, јер су покушали исте податке о лијечењу на ВМА, само са промјеном имена и презимена и матичног броја, подметнути као доказ за остваривање пензијског права.

Српскаинфо
Преузето са Радио Требиње 
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар