ПОНОСНА ХЕРЦЕГОВКА: Дарија Кисић Тепавчевић – ђак генерације Билећке гимназије

 • Већ неколико дана на друштвеним мрежама, посебно на Твитеру, траје мизогини, сексистички линч професорке др Дарије Кисић Тепавчевић, која скоро сваког дана јавности износи информације о кризи са корона вирусом у Србији.

Др Кисић, која је епидемиолог, замјеница директора Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут“, ванредни професор, аутор више од 100 научних радова… у изливима мржње на друштвеним мрежама своди се на “исфризирану Босанку”, “налицкану”, “дубоког деколтеа” и “естрадног облачења”?!

И док су критике на рачун др Кисић због лапсуса у вези са првим случајем корона вируса у Србији (први март или прва недеља марта) биле разумљиве, серија мизогиних напада изазвала је буру на Твитеру. Истини за вољу, немали број твитераша је стао у њену одбрану против руље.

Шта смета нападачима на проф. др Кисић?

Они који бране др Кисић цитирају њену биографију у науци и истичу да се ради о класичним мизогиним изливима које ће једног дана моћи да студирају они који се баве родном равноправношћу.

Кад смо већ код њене биографије, др Дарија Кисић Тепавчевић је замјеница директорке Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ и ванредна професорка на Медицинском факултету у Београду, који је завршила 2001. године, гдје је и магистрирала и докторирала. Објавила је преко сто научних радова у страним публикацијама. Стручна област јој је епидемиологија. Специјализацију из епидемиологије на Медицинском факултету у Београду уписала је маја 2004, а завршила јуна 2008, са оцјеном одличан.

Успјешна докторка је херцеговачке горе лист, јер је њен отац Бошко поријеклом из села Баљци код Билеће.

Дарија Кисић-Тепавчевић рођена је у Сарајеву 1975. године. Дарија је све до почетка рата живјела у насељу Грбавица и похађала сарајевску Трећу гимназију.

У првим данима рата, када је имала непуних 17 година, са родитељима и братом избјегла је у Билећу. Тамо је завршила гимназију, а они који је знају из гимназијских дана кажу да је била најбољи ђак и најљепша гимназијалка.

Након завршене гимназије сели се с родитељима и братом гдје уписује Медицински факултет и наставља живот.

Често посјећује Херцеговину.

 

Извор: Топпортал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. збуњ Reply

  Мени је чудно и неукусно да неко у оваквој кризи, с речима да брине, да жури, да нема времена (за питања новинара, нпр.), чекају пацијенти и тешки случајеви, стиже материјал и помоћ, информације треба скупити, треба организовати болницу и обавезе, ИМА ВРЕМЕНА а толико, веома помно уређивање и шминкање, које, верујем, захтева поприлично времена. ТОлико је упадљиво да изгледа да је ВАЖНИЈЕ од свега другог набројаног.

  • Milica

   Kada je neko lep ne treba mu mnogo vremena da se našminka i dotera. Želja za pristojnošću doktorku budi ranije od ostalih ujutru. Svi uspešni ljudi ustaju pre 5 sati ujutru kako bi završili sve lične obaveze i rituale pre odlaska na posao. To je požrtvovanost koju ostali ne mogu razumeti. Veliki naklon smirenoj, pristojnoj i posvećenoj prof. Dariji.

 2. Миленко Јахура Reply

  Интелектуалка, стручњак, достојанствена, елоквентна, маркантна и лијепа Херцеговка… По оцу Билећанка, удата за Херцеговца чије је презиме једно од најчешћих у Гацку… Исказала се до сада као прави предводник одбране српског народа од корона вируса. Нападају је медиокритети и приземне особе управо због особина којима истиче. Искрено поштовање и подршка докторки Дарији!

 3. Pingback: Поносна Херцеговка: Дарија Кисић Тепавчевић – ђак генерације Билећке гимназије

 4. Војо Бабић Reply

  Посвећена и одговорна, предана раду у насталој ситуацији.Дарија је жељна да сагледа море чињеница и да извуче есенцију ,најбитније од свега и да нам то саопшти ,не представљајући знање исказано кроз магистарски , др рад и више од сто стручних и научних радова.Таква је била и у сећању студената којима је држала вежбе на факултету,који је се са уважавањем и поштовањем сећају.А ови са негативним контекстом или да се покају или … опростите им , не знају чему то.

Оставите коментар